Forum - Eten en drinken - Kooktips en recepten
Geplaatst door JoriZQ dinsdag 30 november -0001 om 16:13
RobzQ - zondag 22 februari 2009 - 16:49 - Admin
Stifado - Grieks rundvlees gerecht uit de romertopf
Ingrediënten
* 1 el. plantaardige olie
* 1kg gr.riblappen in blokken
* 350gr.verse zilveruitjes,gepeld
* 4 tenen knoflookfijngehakt
* 3 laurierbladen
* 10 zwarte peperkorrels
* 1 kaneelstokje
* 4 el. rode wijn azijn (of o,5 liter rode wijn (minder) & beetje azijn)
* 1 el.fijne tafelsuiker
* 2 blikken gehakte tomaten a 400 gr.
* 2 el. tomaten puree
* 1 tl. zout
* 2 el.gehakte peterselie
* beetje oregano
* takje rozemarijn
Voorbereiding
Week de romertopf 15 min. in water*verhit de olie in een grote koekepan en bak het rundvlees en de uitjes en de knoflook 4-5 min.tot het vlees rondom bruin is*laat het 10 min. afkoelen*
Bereidingswijze
Doe het vlees ui mengsel in de romertopf en voeg laurierblaadjes,peperkorrels en kaneel toe*schep de azijn en suiker erdoor*schep het tomaat mengsel en de tomatenpuree erdoor en bestrooi goed met zout.schep alles goed om.leg de deksel erop en zet in een koude oven. zet de oven op 200 graden. en laat 2 uur koken tot het vlees gaar is.neem het deksel van de pan en laat nog 10 min. koken.verwijder de laurierbladen en kaneel.breng op smaak met zout en peper en bestrooi met peterselie.
JoriZQ - zondag 22 februari 2009 - 18:36 - Redactielid
Klinkt goed, smaakte het ook lekker?
En misschien de belangrijkste vraag: hebben jullie echt een romertopf???
Storm - zondag 22 februari 2009 - 19:17 - VIP
RobzQ schreef:
Stifado - Grieks rundvlees gerecht uit de romertopf
En dat eten jullie alleen????
Het water loopt al over mijn lippen nu!
RobzQ - zondag 22 februari 2009 - 20:42 - Admin
JoriZQ schreef:
Ja het smaakte erg lekker en ja wel hebben een romertopf
Klinkt goed, smaakte het ook lekker? En misschien de belangrijkste vraag: hebben jullie echt een romertopf???Storm schreef:
Neen, Marnix heeft ons geholpen.
En dat eten jullie alleen?
JoriZQ - dinsdag 19 mei 2009 - 23:30 - Redactielid
Aspergekroketten
Ga ik zeker eens proberen, leuke gadget, die krokettenmaker.
Hebben (3x)!
edit: Meteen gevonden op internet, op naar België...
editedit: a.s. vrijdag ga ik erheen: belangstelling iemand?
editeditedit: "I once was blind, but now I see."
JoriZQ - maandag 25 mei 2009 - 22:42 - Redactielid
O, Sint Laurentius van Rome, Sint Pasquale Baylon en Sint Barbara! Sta me bij in dit uur dat ik met smart wacht op dit uur waarin het aspergekrokettenmengsel met ham, ei en peterselie dat ik zojuist maakte zou moeten opstijven tijdens het afkoelen, zoals de recepten beloofden. Ik dank u.
P.S. Quote van eerstgenoemde beschermheilige van koks toen ze hem bij wijze van BBQ-tribute martelden op een rooster boven vuur: "Ik ben al gaar, keer mij om en eet me op."
update1: Hmm, best aardig gelukt, hoewel ik het mengsel de volgende keer iets steviger zou willen. Vanavond maar eens een paar proberen te paneren en frituren.
update2: Na enig geëxperimenteer is het gelukt een goede apergekroket te bakken! Helaas is de vulling inderdaad zoals gevreesd iets aan de vochtige kant, zodat frituren een zeer secuur dilemma blijkt tussen openbarsten of niet gaar.
Deze vulling gaat dienst doen als aspergeragout (in zo'n lullig retro pasteibakje van bladerdeeg) en volgende keer gebruik ik zeker minder vocht (asperges zijn nu eenmaal niet de droogste groenten denkbaar).
Edoch, niet getreurd, geen enkele proefneming is mislukt te noemen indien deze leidt naar verhoogd inzicht en onder het motto: "I get knocked down, but I get up again." culifröbelen we vrolijk verder.
Wat zou "Het Groot Culinair Croquetten Kookboek" (vandaag besteld via bol.com) over deze materie te zeggen hebben? Ik ben razend benieuwd.
update3: Als het universum een kroket was, was bovengenoemd literair product de bijbel, nu kan het (bijna) niet meer fout gaan. Ik houd u uiteraard op de hoogte.
JoriZQ - donderdag 4 juni 2009 - 23:18 - Redactielid
Voor wie van (biologische) geitenkaas houdt: Geitenkaasmakerij "Saanenhof", Somerenseweg 39a Heeze. Vandaag een stuk harde jong belegen gehaald en 2x 250 g zachte geitenkaas.
Ik zou zeggen: ciabatta, mosterd, gerookte boerenham, rucola, geitenkaas, honing en geroosterde pijnboompitten. Maak uw variatie naar keuze (en post deze gratis!).
Storm - vrijdag 5 juni 2009 - 10:19 - VIP
Hela! Is het asperge`s seizoen voorbij?
Of ben je ze ondertussen beu?
Ik zou zeggen: ciabatta, mosterd, gerookte boerenham, rucola, geitenkaas, honing en geroosterde pijnboompitten.
Moet er wel bij plaatsen, het bovenste gerecht klinkt heerlijk.
JoriZQ - woensdag 10 juni 2009 - 23:08 - Redactielid
Vandaag de laatste klassieke asperges gegeten van het seizoen. Ik bedoel natuurlijk subtiel gekookte asperges (1250 g voor 2 pax), gekookte aardappels, botersaus, hardgekookt ei en ham.
Nieuwe poging aspergekroketten gedaan volgens receptuur van chefkok Edwin Kats (nu aan 't opstijven in de koelkast). Voortekenen zijn goed: volgende keer huur ik een cementmolen voor het mengen der ingrediënten...
Wat rest is ragout van mislukte aspergekroketten zie post hierboven, quiche van witte asperge en ??? vergeten..., natuurlijk de gelukte (?) kroketten en uiteraard heel wat recepten (zolang de voorraad strekt (24 juni)) met groene asperges.
Recepten volgen.
Storm - donderdag 11 juni 2009 - 07:24 - VIP
JoriZQ schreef:
Vandaag de laatste klassieke asperges gegeten van het seizoen.
Nou ben ik benieuwd wat je kunt voorschotelen/toveren met de nieuwe haring.
JoriZQ - donderdag 11 juni 2009 - 13:15 - Redactielid
Bubbelvers, strikt naturel (uitjes werden vroeger gebruikt om de geur en smaak van niet al te verse haring te maskeren), bij de staart vastpakken en in de keel laten glijden. Einde recept.
JoriZQ - donderdag 11 juni 2009 - 23:38 - Redactielid
Ik moest net bijna huilen bij het zien van mijn salpicon (= krokettenvulling). Gisteren gemaakt volgens recept van Edwin Kats (chefkok geweest bij la Rive, Am*dam). Zo mooi... Morgen paneren, maar dit is het. Ik kroon bij deze chef Kats tot Krokettengod. Ik moet nu toch echt huilen, bedankt voor deze nieuwe skill!
Storm - donderdag 11 juni 2009 - 23:48 - VIP
JoriZQ - vrijdag 12 juni 2009 - 11:31 - Redactielid
Storm - donderdag 18 juni 2009 - 22:18 - VIP
vraagje (voornamelijk aan JoriZQ).
Wie is de betere kok bij Burgers?
Maandag werkt ene Danny
Donderdag ene Hezli
En vrijdag Martijn.
Oftewel, is het morgen een aanrader?
JoriZQ - vrijdag 19 juni 2009 - 00:22 - Redactielid
Martijn werkt er het langst en is volgens mij de beste keus van de drie, maar ik heb al jaren niet meer bij Burgers gegeten dus ik kan niets zeggen over de algemene kwaliteit.
JoriZQ - donderdag 25 juni 2009 - 20:04 - Redactielid
"Thaise (?) Chilisaus"
Een leuke manier om ietwat saaie zoete chilisaus van de toko, AH of gewoon Aldi op te leuken is met één of meer van onderstaande ingrediënten:
Verse koriander
Galanga/Laos, vers of gehakt uit een potje
Sereh/Lemon Grass, vers of gehakt uit een potje
Thaise Chili Paste/Jam (Nam Prik Pao)
Madam Jeanette Saus
Encona Hot Pepper Sauce
Exacte verhoudingen zijn m.i. onderwerp van experiment en smaak.
JoriZQ - zondag 5 juli 2009 - 02:48 - Redactielid
RobzQ - maandag 20 juli 2009 - 19:51 - Admin
Noedels met kip,ananas en gember
400 gr mihoen
400 gr kipfilet
2 teentjes knoflook
1 kleine prei
1 rode paprika
1 blikje ananasstukjes (ca 200 gr)
3 cm verse gemberwortel (of 1 eetl gembersnippers op siroop)
3 eetl (wok)olie
2 eetl sojasaus (ketjap manis)
3 eetl oestersaus
1 theel sambal oelek
Bereid de mihoen volgens de aanwijzing op de verpakking en laat deze in een vergiet goed uitlekken.
Snijd de kipfilet in blokjes van 1 cm. Pel de knoflook en snipper deze.
Verdeel de prei in smalle ringetjes en de paprika zonder zaadjes in reepjes. Giet de ananas af en vang het sap op.
Schil de gemberwortel en rasp deze of hak de gemberwortel zeer fijn.
Verhit de olie in een wok of hapjespan en roerbak hierin de kip 3 min. Roer de sojasaus erdoor en bak nog 3 min. Schep de kip met een schuimspaan uit de pan. Roerbak de knoflook, prei en paprika 1 minuut in het bakvet van de kip. Voeg ananas, gemberwortel, oestersaus, sambal oelek, 3 eetl ananassap, mihoen en kip toe en verwarm al omscheppend 3 minuten.
Personen: 4
RobzQ - zondag 2 augustus 2009 - 20:26 - Admin
Ajo de Patates con Conejo
Stap 1: maak de knoflook en de tomatensaus
* 1 bol verse knoflook
* 2 uien fijngesneden (één een zoete, één een wat kleinere pittige)
* 1 blik 400 gram gepelde tomaten, laten uitlekken in een vergiet
* 1 groene en een rode paprika in stukjes
* 2 tl geplette komijn zaadjes
* 2 blaadjes laurier
* 2 van die AH pakjes met saffraan (het mag van mij veel meer, maar dit is wat je krijgt in Nederland)
* 2 tl zoete gerookte paprika poeder
* zout en peper naar smaak
* olijfolie
* water, 2 dl wild fond
Doe een hele bol knoflook (zo vers mogelijk) in de oven en laat 30-45 minuten op 200 graden gaar worden. Gaar tegelijkertijd de uien op een zo laag mogelijk vuur in een beetje olijfolie. Dat mag ook best 3/4 uur duren. Ze moeten een beetje bruin en vooral glazig worden.
Laat de bol knoflook afkoelen tot je hem kunt beetpakken. De teentjes zijn nu boterzacht, en je kan ze uitknijpen (leegduwen) met een vork of lepel in een pan. Maak dan hiermee een tomatensaus met de rest van de ingredienten. Lekker laten koken tot het een beetje is ingedikt.
Stap 2: braad de stukken konijn aan
* 1 kilo stukken konijn
* zout, wat cayenne peper
* olijfolie
Bak de stukken konijn, na ze ingewreven te hebben met wat zout en peper, in olijfolie tot ze aan alle kanten een bruin korstje hebben.
Stap 3: laat een uur pruttelen
* extra fond
* extra water
Giet alles in een grote schaal voor de oven of voor op het fornuis geschikt -- ik gebruikte een gietijzeren pan van le Creuset. Zorg dat het onderstaat, voeg eventueel extra fond en water toe. Laat een uur pruttelen.
Stap 4: voeg de aardappelen toe
* 500 gram geschilde aardappelen in grote parten
Voeg de aardappelen toe en kook ze een klein half uur mee. De aardappelen hebben daarna een mooie gouden buitenkant van de tomaat en de saffraan maar zijn nog licht van binnen.
Daarna is het gerecht gereed om op te dienen. Als je goed hebt meegerekend dan -- inderdaad -- ben je minstens 2,5 uur bezig.
Gevonden op http://mrooijer.web-log.nl/mrooijer/recept_spaans/index.html
marnix999 - zondag 2 augustus 2009 - 20:32 - VIP
Eej, da's mijn recept! ik heb die op het interweps gevonden! (de Ajo de Patates con Conejo)
Ikke dan vandaag :
Kabeljauw met kerrie uit de oven
Bereidingstijd: 20-30 minuten
Aantal personen: 4
Keuken: Vis
Smaak: Zacht en romig
Techniek: Bakken in oven
Soort gerecht: Lunch/Brunch
Ingrediënten
*4 kabeljauwfilets
*2 flinke uien
*2 tenen knoflook
*4-6 tl kerriepoeder
*1 pakje créme fraise
*1 zakje jong belegen geraspte kaas
*Beetje boter om in te smeren en uien te fruiten
Bereidingswijze
*Ovenschaal insmeren met boter.
e gewassen en afgedroogde kabeljauw filets in de schaal leggen.
e uien in ringen snijden en aanfruiten in een koekepan.
*Knoflook erbovenuit persen en de kerriepoeder erbij strooien.
e creme fraise erbij roeren en de geraspte kaas.
*Mengsel goed doorelkaar roeren en over de vis verdelen.
*Oven op 175°C voor verwarmen.
*Ovenschaal in de oven plaatsen(niet afdekken) en ? 20 min laten
garen.
Serveertips
Lekker met stokbrood en een salade.
Hij was niet zo heel echt zacht en romig uitgevallen omdat ik Indiaase milde curry poeder heb gebruikt, en die is toch iets pittiger dan de NL kerrie van de AH.
Edit : mijn hoofdletter D is overigens kapot zoals U wel kunt zien.
Storm - zondag 2 augustus 2009 - 21:05 - VIP
marnix999 schreef:
Edit : mijn hoofdletter D is overigens kapot zoals U wel kunt zien.
Hij werkt perfect hoor
opanerd - zondag 2 augustus 2009 - 21:33 - Redactielid
quote:
marnix999 schreef:
Edit : mijn hoofdletter is overigens kapot zoals U wel kunt zien.
Ik zie toch nog steeds een
JoriZQ - maandag 30 november 2009 - 17:48 - Redactielid
Vandaag begonnen met het maken van een Vietnamese rundvleesbouillon voor "Pho Bo", noodles met rundvlees, groenten en kruiden. Voorbereiding voor het Zuidoostaziatische kerstdiner en a.s. zondag de trial out.
Stap 1: week de runderbotten een nacht in koud water (nu mee bezig).
Rest volgt.
update1: best makkelijk, tot nu toe...
Storm - maandag 30 november 2009 - 22:23 - VIP