Lid worden? Inloggen!

Deze website maakte gebruik van cookies. We gebruiken enkel functionele cookies die er zijn er om de gebruiksvriendelijkheid van de website voor onze gebruikers te verbeteren. Wij maken GEEN gebruik van trackingcodes, of andere advertenties / marketing gerichte cookies. (Meer informatie). Klik op OK om akkoord te gaan met het gebruik van cookies.

OK

Forum - Eten en drinken - Kooktips en recepten

Geplaatst door JoriZQ dinsdag 30 november -0001 om 16:13

I love Luka
0

I love Luka

RobzQ - zondag 22 februari 2009 - 16:49 - Admin

I love Luka
0

Stifado - Grieks rundvlees gerecht uit de romertopf

Ingrediënten

* 1 el. plantaardige olie
* 1kg gr.riblappen in blokken
* 350gr.verse zilveruitjes,gepeld
* 4 tenen knoflookfijngehakt
* 3 laurierbladen
* 10 zwarte peperkorrels
* 1 kaneelstokje
* 4 el. rode wijn azijn (of o,5 liter rode wijn (minder) & beetje azijn)
* 1 el.fijne tafelsuiker
* 2 blikken gehakte tomaten a 400 gr.
* 2 el. tomaten puree
* 1 tl. zout
* 2 el.gehakte peterselie
* beetje oregano
* takje rozemarijn

Voorbereiding
Week de romertopf 15 min. in water*verhit de olie in een grote koekepan en bak het rundvlees en de uitjes en de knoflook 4-5 min.tot het vlees rondom bruin is*laat het 10 min. afkoelen*

Bereidingswijze
Doe het vlees ui mengsel in de romertopf en voeg laurierblaadjes,peperkorrels en kaneel toe*schep de azijn en suiker erdoor*schep het tomaat mengsel en de tomatenpuree erdoor en bestrooi goed met zout.schep alles goed om.leg de deksel erop en zet in een koude oven. zet de oven op 200 graden. en laat 2 uur koken tot het vlees gaar is.neem het deksel van de pan en laat nog 10 min. koken.verwijder de laurierbladen en kaneel.breng op smaak met zout en peper en bestrooi met peterselie.

Ruler of Rulers!

JoriZQ - zondag 22 februari 2009 - 18:36 - Redactielid

I love Luka
0

Klinkt goed, smaakte het ook lekker?
En misschien de belangrijkste vraag: hebben jullie echt een romertopf???

I love Luka

Storm - zondag 22 februari 2009 - 19:17 - VIP

I love Luka
0

RobzQ schreef:

Stifado - Grieks rundvlees gerecht uit de romertopf



En dat eten jullie alleen????


Het water loopt al over mijn lippen nu!

RobzQ - zondag 22 februari 2009 - 20:42 - Admin

I love Luka
0

JoriZQ schreef:

Klinkt goed, smaakte het ook lekker? En misschien de belangrijkste vraag: hebben jullie echt een romertopf???
Ja het smaakte erg lekker en ja wel hebben een romertopfStorm schreef:

En dat eten jullie alleen?
Neen, Marnix heeft ons geholpen.

Ruler of Rulers!

JoriZQ - dinsdag 19 mei 2009 - 23:30 - Redactielid

I love Luka
0

Aspergekroketten
Ga ik zeker eens proberen, leuke gadget, die krokettenmaker.
Hebben (3x)!

edit: Meteen gevonden op internet, op naar België...

editedit: a.s. vrijdag ga ik erheen: belangstelling iemand?

editeditedit: "I once was blind, but now I see."

I love Luka

JoriZQ - maandag 25 mei 2009 - 22:42 - Redactielid

I love Luka
0

O, Sint Laurentius van Rome, Sint Pasquale Baylon en Sint Barbara! Sta me bij in dit uur dat ik met smart wacht op dit uur waarin het aspergekrokettenmengsel met ham, ei en peterselie dat ik zojuist maakte zou moeten opstijven tijdens het afkoelen, zoals de recepten beloofden. Ik dank u.

P.S. Quote van eerstgenoemde beschermheilige van koks toen ze hem bij wijze van BBQ-tribute martelden op een rooster boven vuur: "Ik ben al gaar, keer mij om en eet me op."

update1: Hmm, best aardig gelukt, hoewel ik het mengsel de volgende keer iets steviger zou willen. Vanavond maar eens een paar proberen te paneren en frituren.

update2: Na enig geëxperimenteer is het gelukt een goede apergekroket te bakken! Helaas is de vulling inderdaad zoals gevreesd iets aan de vochtige kant, zodat frituren een zeer secuur dilemma blijkt tussen openbarsten of niet gaar.
Deze vulling gaat dienst doen als aspergeragout (in zo'n lullig retro pasteibakje van bladerdeeg) en volgende keer gebruik ik zeker minder vocht (asperges zijn nu eenmaal niet de droogste groenten denkbaar).
Edoch, niet getreurd, geen enkele proefneming is mislukt te noemen indien deze leidt naar verhoogd inzicht en onder het motto: "I get knocked down, but I get up again." culifröbelen we vrolijk verder.
Wat zou "Het Groot Culinair Croquetten Kookboek" (vandaag besteld via bol.com) over deze materie te zeggen hebben? Ik ben razend benieuwd.

update3: Als het universum een kroket was, was bovengenoemd literair product de bijbel, nu kan het (bijna) niet meer fout gaan. Ik houd u uiteraard op de hoogte.

I love Luka

JoriZQ - donderdag 4 juni 2009 - 23:18 - Redactielid

I love Luka
0

Voor wie van (biologische) geitenkaas houdt: Geitenkaasmakerij "Saanenhof", Somerenseweg 39a Heeze. Vandaag een stuk harde jong belegen gehaald en 2x 250 g zachte geitenkaas.

Ik zou zeggen: ciabatta, mosterd, gerookte boerenham, rucola, geitenkaas, honing en geroosterde pijnboompitten. Maak uw variatie naar keuze (en post deze gratis!).

I love Luka

Storm - vrijdag 5 juni 2009 - 10:19 - VIP

I love Luka
0

Hela! Is het asperge`s seizoen voorbij?
Of ben je ze ondertussen beu?

Ik zou zeggen: ciabatta, mosterd, gerookte boerenham, rucola, geitenkaas, honing en geroosterde pijnboompitten.

Moet er wel bij plaatsen, het bovenste gerecht klinkt heerlijk.

JoriZQ - woensdag 10 juni 2009 - 23:08 - Redactielid

I love Luka
0

Vandaag de laatste klassieke asperges gegeten van het seizoen. Ik bedoel natuurlijk subtiel gekookte asperges (1250 g voor 2 pax), gekookte aardappels, botersaus, hardgekookt ei en ham.
Nieuwe poging aspergekroketten gedaan volgens receptuur van chefkok Edwin Kats (nu aan 't opstijven in de koelkast). Voortekenen zijn goed: volgende keer huur ik een cementmolen voor het mengen der ingrediënten...
Wat rest is ragout van mislukte aspergekroketten zie post hierboven, quiche van witte asperge en ??? vergeten..., natuurlijk de gelukte (?) kroketten en uiteraard heel wat recepten (zolang de voorraad strekt (24 juni)) met groene asperges.
Recepten volgen.

I love Luka

Storm - donderdag 11 juni 2009 - 07:24 - VIP

I love Luka
0

JoriZQ schreef:

Vandaag de laatste klassieke asperges gegeten van het seizoen.


Nou ben ik benieuwd wat je kunt voorschotelen/toveren met de nieuwe haring.

JoriZQ - donderdag 11 juni 2009 - 13:15 - Redactielid

I love Luka
0

Bubbelvers, strikt naturel (uitjes werden vroeger gebruikt om de geur en smaak van niet al te verse haring te maskeren), bij de staart vastpakken en in de keel laten glijden. Einde recept.

I love Luka

JoriZQ - donderdag 11 juni 2009 - 23:38 - Redactielid

I love Luka
0

Ik moest net bijna huilen bij het zien van mijn salpicon (= krokettenvulling). Gisteren gemaakt volgens recept van Edwin Kats (chefkok geweest bij la Rive, Am*dam). Zo mooi... Morgen paneren, maar dit is het. Ik kroon bij deze chef Kats tot Krokettengod. Ik moet nu toch echt huilen, bedankt voor deze nieuwe skill!

I love Luka

Storm - donderdag 11 juni 2009 - 23:48 - VIP

I love Luka
0

Dus dit weekeind kroket en (belgische?) frieten bij jou? 

JoriZQ - vrijdag 12 juni 2009 - 11:31 - Redactielid

I love Luka
0

De onvervalschte rundvleescroquet is project nummer twee:
Even geduld dus.

I love Luka

Storm - donderdag 18 juni 2009 - 22:18 - VIP

I love Luka
0

vraagje (voornamelijk aan JoriZQ).
Wie is de betere kok bij Burgers?
Maandag werkt ene Danny
Donderdag ene Hezli
En vrijdag Martijn.
Oftewel, is het morgen een aanrader?

JoriZQ - vrijdag 19 juni 2009 - 00:22 - Redactielid

I love Luka
0

Martijn werkt er het langst en is volgens mij de beste keus van de drie, maar ik heb al jaren niet meer bij Burgers gegeten dus ik kan niets zeggen over de algemene kwaliteit.

I love Luka

JoriZQ - donderdag 25 juni 2009 - 20:04 - Redactielid

I love Luka
0

"Thaise (?) Chilisaus"

Een leuke manier om ietwat saaie zoete chilisaus van de toko, AH of gewoon Aldi op te leuken is met één of meer van onderstaande ingrediënten:

Verse koriander
Galanga/Laos, vers of gehakt uit een potje
Sereh/Lemon Grass, vers of gehakt uit een potje
Thaise Chili Paste/Jam (Nam Prik Pao)
Madam Jeanette Saus
Encona Hot Pepper Sauce

Exacte verhoudingen zijn m.i. onderwerp van experiment en smaak.

I love Luka

JoriZQ - zondag 5 juli 2009 - 02:48 - Redactielid

I love Luka
0

Vandaag aspergekroketten gegeten: jackpot.

I love Luka

RobzQ - maandag 20 juli 2009 - 19:51 - Admin

I love Luka
0

Noedels met kip,ananas en gember

400 gr mihoen
400 gr kipfilet
2 teentjes knoflook
1 kleine prei
1 rode paprika
1 blikje ananasstukjes (ca 200 gr)
3 cm verse gemberwortel (of 1 eetl gembersnippers op siroop)
3 eetl (wok)olie
2 eetl sojasaus (ketjap manis)
3 eetl oestersaus
1 theel sambal oelek

Bereid de mihoen volgens de aanwijzing op de verpakking en laat deze in een vergiet goed uitlekken.
Snijd de kipfilet in blokjes van 1 cm. Pel de knoflook en snipper deze.
Verdeel de prei in smalle ringetjes en de paprika zonder zaadjes in reepjes. Giet de ananas af en vang het sap op.
Schil de gemberwortel en rasp deze of hak de gemberwortel zeer fijn.
Verhit de olie in een wok of hapjespan en roerbak hierin de kip 3 min. Roer de sojasaus erdoor en bak nog 3 min. Schep de kip met een schuimspaan uit de pan. Roerbak de knoflook, prei en paprika 1 minuut in het bakvet van de kip. Voeg ananas, gemberwortel, oestersaus, sambal oelek, 3 eetl ananassap, mihoen en kip toe en verwarm al omscheppend 3 minuten.

Personen: 4

Ruler of Rulers!

RobzQ - zondag 2 augustus 2009 - 20:26 - Admin

I love Luka
0

Ajo de Patates con Conejo

Stap 1: maak de knoflook en de tomatensaus

  * 1 bol verse knoflook
  * 2 uien fijngesneden (één een zoete, één een wat kleinere pittige)
  * 1 blik 400 gram gepelde tomaten, laten uitlekken in een vergiet
  * 1 groene en een rode paprika in stukjes
  * 2 tl geplette komijn zaadjes
  * 2 blaadjes laurier
  * 2 van die AH pakjes met saffraan (het mag van mij veel meer, maar dit is wat je krijgt in Nederland)
  * 2 tl zoete gerookte paprika poeder
  * zout en peper naar smaak
  * olijfolie
  * water, 2 dl wild fond

Doe een hele bol knoflook (zo vers mogelijk) in de oven en laat 30-45 minuten op 200 graden gaar worden. Gaar tegelijkertijd de uien op een zo laag mogelijk vuur in een beetje olijfolie. Dat mag ook best 3/4 uur duren. Ze moeten een beetje bruin en vooral glazig worden.

Laat de bol knoflook afkoelen tot je hem kunt beetpakken. De teentjes zijn nu boterzacht, en je kan ze uitknijpen (leegduwen) met een vork of lepel in een pan. Maak dan hiermee een tomatensaus met de rest van de ingredienten. Lekker laten koken tot het een beetje is ingedikt.

Stap 2: braad de stukken konijn aan

  * 1 kilo stukken konijn
  * zout, wat cayenne peper
  * olijfolie

Bak de stukken konijn, na ze ingewreven te hebben met wat zout en peper, in olijfolie tot ze aan alle kanten een bruin korstje hebben.

Stap 3: laat een uur pruttelen

  * extra fond
  * extra water

Giet alles in een grote schaal voor de oven of voor op het fornuis geschikt -- ik gebruikte een gietijzeren pan van le Creuset. Zorg dat het onderstaat, voeg eventueel extra fond en water toe. Laat een uur pruttelen.

Stap 4: voeg de aardappelen toe

  * 500 gram geschilde aardappelen in grote parten

Voeg de aardappelen toe en kook ze een klein half uur mee. De aardappelen hebben daarna een mooie gouden buitenkant van de tomaat en de saffraan maar zijn nog licht van binnen.

Daarna is het gerecht gereed om op te dienen. Als je goed hebt meegerekend dan -- inderdaad -- ben je minstens 2,5 uur bezig.

Gevonden op http://mrooijer.web-log.nl/mrooijer/recept_spaans/index.html

Ruler of Rulers!

marnix999 - zondag 2 augustus 2009 - 20:32 - VIP

I love Luka
0

Eej, da's mijn recept! ik heb die op het interweps gevonden! (de Ajo de Patates con Conejo)

Ikke dan vandaag :

Kabeljauw met kerrie uit de oven

Bereidingstijd: 20-30 minuten
Aantal personen: 4
Keuken: Vis
Smaak: Zacht en romig
Techniek: Bakken in oven
Soort gerecht: Lunch/Brunch

Ingrediënten

*4 kabeljauwfilets

*2 flinke uien

*2 tenen knoflook

*4-6 tl kerriepoeder

*1 pakje créme fraise

*1 zakje jong belegen geraspte kaas

*Beetje boter om in te smeren en uien te fruiten

Bereidingswijze

*Ovenschaal insmeren met boter.

e gewassen en afgedroogde kabeljauw filets in de schaal leggen.

e uien in ringen snijden en aanfruiten in een koekepan.

*Knoflook erbovenuit persen en de kerriepoeder erbij strooien.

e creme fraise erbij roeren en de geraspte kaas.

*Mengsel goed doorelkaar roeren en over de vis verdelen.

*Oven op 175°C voor verwarmen.

*Ovenschaal in de oven plaatsen(niet afdekken) en ? 20 min laten
garen.

Serveertips
Lekker met stokbrood en een salade.

Hij was niet zo heel echt zacht en romig uitgevallen omdat ik Indiaase milde curry poeder heb gebruikt, en die is toch iets pittiger dan de NL kerrie van de AH.

Edit : mijn hoofdletter D is overigens kapot zoals U wel kunt zien.

To much music, too little time

Storm - zondag 2 augustus 2009 - 21:05 - VIP

I love Luka
0

marnix999 schreef:

Edit : mijn hoofdletter D is overigens kapot zoals U wel kunt zien.

Hij werkt perfect hoor

opanerd - zondag 2 augustus 2009 - 21:33 - Redactielid

I love Luka
0

quote:
marnix999 schreef:

Edit : mijn hoofdletter is overigens kapot zoals U wel kunt zien.

Ik zie toch nog steeds een

In de vergetelheid is de verrukking nabij

JoriZQ - maandag 30 november 2009 - 17:48 - Redactielid

I love Luka
0

Vandaag begonnen met het maken van een Vietnamese rundvleesbouillon voor "Pho Bo", noodles met rundvlees, groenten en kruiden. Voorbereiding voor het Zuidoostaziatische kerstdiner en a.s. zondag de trial out.
Stap 1: week de runderbotten een nacht in koud water (nu mee bezig).

Rest volgt.

update1: best makkelijk, tot nu toe...

I love Luka

Storm - maandag 30 november 2009 - 22:23 - VIP

I love Luka
0

Klinkt lekker.
Waar ben je nu mee bezig behalve weken?

Pagina : 1 2 [3] 4 5 6

Top

U bent niet ingelogd. U moet geregistreerd zijn om te kunnen reageren op deze site. Klik hier om te registreren