Lid worden? Inloggen!

Deze website maakte gebruik van cookies. We gebruiken enkel functionele cookies die er zijn er om de gebruiksvriendelijkheid van de website voor onze gebruikers te verbeteren. Wij maken GEEN gebruik van trackingcodes, of andere advertenties / marketing gerichte cookies. (Meer informatie). Klik op OK om akkoord te gaan met het gebruik van cookies.

OK

Forum - Eten en drinken - Kooktips en recepten

Geplaatst door JoriZQ dinsdag 30 november -0001 om 16:13

I love Luka
0

I love Luka

JoriZQ - zaterdag 14 juni 2008 - 16:07 - Redactielid

I love Luka
0

Ik ga straks een grappige variantie op de Venetiaanse cocktail "Bellini" maken: een perziksorbet met Australische quasi-champagne, voor de borrel op school a.s. dinsdag.

Sorbet maken zonder ijsmachine is ook mogelijk! Proberen dus.

Sorbet van Campari en passievrucht

3 dl water
200 g suiker
15 passievruchten
1 wijnglas Campari


Doe het water en de suiker in een pan, breng aan de kook en laat 5 minuten pruttelen. Zet de pan van het vuur en laat de siroop een tijdje afkoelen. Snijd de passievruchten doormidden en schep het vruchtvlees, de zaadjes en het sap eruit met een lepel. Roer het door elkaar; je kunt het door een grove zeef halen om de zaadjes te verwijderen, maar ik vind dat eerlijk gezegd verspilde moeite. Ik vind de zaadjes juist lekker. Meng de passievruchten met de Campari en de suikersiroop in een plastic bak of aardewerken schaal en zet die in de vriezer. Over het algemeen duurt het 2 uur voordat de sorbet bevroren is. Probeer er, als je eraan denkt, elk half uur in te roeren. Serveer de sorbet zo, met wat seizoensfruit, of in een hoorntje met een bolletje vanille-ijs.

Aldus Jamie Oliver (The Naked Chef is Terug)

Dat roeren is overigens van levensbelang bij dit recept: de ijskristallen moeten telkens gebroken worden, anders worden ze te groot en krijg je één klont ijs. Vandaar dat een ijsmachine niets anders is dan een koude bak waarin het ijsmengsel telkens geroerd wordt.

Aldus JoriZQ (Wannabe Chef in Black)

edit: volgens mij uitstekend gelukt, die perziksorbet.
Nu even het koelelement weer bevriezen en dan aardbeiroomijs maken voor de leerlingen die extra hulp nodig hebben bij wiskunde.

I love Luka

RobzQ - woensdag 18 juni 2008 - 20:51 - Admin

I love Luka
0

Kabeljauw a la RobzQ

Per persoon:

1 kabeljauwfilet
Stuk of wat garnalen (wat je zelf denkt dat genoeg is)
1 ui (in ringen snijden)
4 tenen knoflook (kan ook meer of minder zijn)
Een beetje rozemarijn
Een beetje peterselie
Een paar blaadjes basilicum
Een t.l. sambal
Vleugje dille
Beetje oregano
Chilipeper naar smaak
Citroensap
Zout

Zet de oven aan op 180 graden. Pak een ondiepe ovenschaal gooi hier een flinke lading olijfolie en een klontje boter in. Zet dit in de oven als deze op temperatuur is.

Smeer de vis in met citroensap en zet even aan de kant.

Gooi de 4 tenen knoflook, rozemarijn, peterselie, basilicum, sambal, dille, oregano en chilipeper in een vijzel en maak er een mooi papje van (fijnhakken kan ook).

Smeer met het net gemaakt papje de vis in.

Als de boter gesmolten is en de olie net lijkt te gaan koken de vis in de ovenschaal leggen en terug in de oven zetten. Wacht tien minuten. Haal de vis even uit de oven en gooi er de ontdooide en gepelde garnalen bij. Zet het nog een minuutje of tien terug in de over..

En smullen maar

Ruler of Rulers!

Dreutel - donderdag 19 juni 2008 - 13:57 - VIP

I love Luka
0

Even een dranktip tussendoor: Bij scherp eten, Aziatisch of hispanic of wat dan ook een Jever.

Image : http://www.jever.de/sites/jever_website/ani_1.jpg
Zo'n beetje het meest hoppige (bitter) pilsener bier dat hier te krijgen is. De combi van hop met scherp eten is zo goed. Ik drink sowieso graag bier bij het eten, ik vind Pizza met bier al jaren een ideaal duo, hoor ik vorige week dat Italianen ook voor pizza graag een uitzondering maken op het wijndrinken.

Je bent nooit te oud om belerend te worden toegesproken.

Acid - donderdag 19 juni 2008 - 16:19 - Ultra Mod

I love Luka
0

Iemand nog tips wat te eten na het laten verwijderen van een verstandskies? Moet morgen naar de kaakchirurg.

I support and oppose many things, but not strongly enough to pick up a pen.

Sen - donderdag 19 juni 2008 - 16:55 - VIP

I love Luka
0

vooral verstandig kiezen wat je eet...

(geen losse dingen: rijst, geraspte wortel e.d., kleine macaroni, geen pap achtige dingen.
Vooral niet spoelen! dan spoel je het stolsel weer weg...)

Fleur Laurens Godelieve; 21 november 2008, 11:24 uur; 2575gr; 45cm

Acid - donderdag 19 juni 2008 - 17:07 - Ultra Mod

I love Luka
0

Vooral niet spoelen! dan spoel je het stolsel weer wegOok niet met bier en/of whiskey? Want dat was eigenlijk wel in grote lijnen mijn plan...

I support and oppose many things, but not strongly enough to pick up a pen.

Sen - vrijdag 20 juni 2008 - 13:07 - VIP

I love Luka
0

...kan wel... (gewoon wel doen

Fleur Laurens Godelieve; 21 november 2008, 11:24 uur; 2575gr; 45cm

JoriZQ - vrijdag 20 juni 2008 - 19:28 - Redactielid

I love Luka
0

Alcohol verdunt je bloed, stolt het volgens mij minder snel/bloedt het sneller.

(Ik wil ook wel langskomen met "special painkiller" = rubber hamer. Alternatief = veel Ibuprofen (500-800 mg))

I love Luka

JoriZQ - woensdag 25 juni 2008 - 21:55 - Redactielid

I love Luka
0

Caesar Salad

Tsja, dit artikel (klik op rode tekst) geeft idd belangrijke info, maar omdat ik zo eigenwijs was eerst zelf mijn eigen recepten (8 stuks hardcopy) te raadplegen ook mijn bevindingen erbij.

Dressing:
Olijfolie is een zekerheid, zo ook knoflook, citroensap (eventueel aangevuld met of vervangen door witte wijnazijn). Ansjovis is ook een goede optie (vers/blik = uw keuze), hoewel gezegd wordt dat dit geen originele keuze zou zijn van Cesare Cardini (maar fuck hem, is toch allang dood R.I.P.). HIJ (ja, CAPITAL) zou hebben geopteerd voor worcestershiresaus. Ook dijonmosterd mogen we als een quasimust (50%) beschouwen. Ei wordt vaak gebruikt, rauw (zowel heel als alleen dooier), alsook 1 à 1 1/2 minuut gekookt, evenals gepocheerd of hardgekookt (mijn voorkeur) als garnering. Natuurlijk staat het u vrij gebruik te maken van extra versgemalen zeezout en zwarte peper. Een enkele ketter wil hier goddeloze toevoegingen aanbrengen zoals daar genoemd worden: mayonaise, (zure) room en als "nail him to the cross-suggestion": rozemarijn (copyright: Jamie Oliver, ja dat doet even pijn). Wat een lulverhaal als ik zelf uit pure lammigheid graag opteer voor een flesje kant-en-klare caesarsaladdressing van de AH, maar be my guest...

Verder:
Sla is onontbeerlijk, gezien de aanhef van deze post. Little gem is echt heel erg lekker, maar romano, danwel bind- of snijsla komt u ook niet op een nekschot te staan.
Verder hebben wij kaas nodig: parmezaanse, maar grano padano wordt ook door de vingers gezien.
Croutons vallen ook goed in de smaak (hoewel Nigella Lawson zegt dat je ook zeer klein gesneden aardappeltjes uit de oven kunt gebruiken, maar ach ja, laat maar...). Deze kunnen van te voren gekruid worden met knoflook, zout, peper, parmezaanse kaas en voor fanatici zelfs het vet van nader te noemen spekvarianten, maar we leven godzijdank in een vrij land. Ik moet zelf zeggen dat ik stokbrood/ciabatta en kruidenboter ernaast persoonlijk prefereer.
Mooie brug naar het volgende ingrediënt: spek in vorm naar keuze: pancetta, bacon of zelfs ontbijtspek (Gordon Ramsay bestrijkt deze (= pancetta) zelfs met ahornsiroop en dat mag, maar als je het (= ahornsiroop) er speciaal voor in huis zou halen zou ik je voor gek verklaren). Boerenham van de Aldi vind ik zelf een zeer acceptabel alternatief.
Laatste suggestie: gegrillde kip (filet of misschien beter: poten/bouten, vleesch later ervan afhalen) er door heen doen; kan ik iedereen aanbevelen: geeft body aan de salade en is lekker!

link

I love Luka

RobzQ - woensdag 9 juli 2008 - 21:56 - Admin

I love Luka
0

Kwam een linkje tegen met enkele gezonden recepten:

Link : Koken met de gezondste ingrediënten

Ruler of Rulers!

JoriZQ - vrijdag 11 juli 2008 - 16:23 - Redactielid

I love Luka
0

Vandaag gecheckt bij Snackbar "Sint Joris": de frikandelspeciaalsnijder zou inderdaad verkrijgbaar moeten zijn bij de Sligro. Wie heeft zo'n pasje of kan eraan komen?

I love Luka

Storm - vrijdag 11 juli 2008 - 16:43 - VIP

I love Luka
0

JoriZQ schreef:

Wie heeft zo'n pasje of kan eraan komen?


Misschien zou je Ben of Daisy van het cafe naast mij, een keer lief moeten aan kijken?

misschien breng je ze nog op een idee ook?

JoriZQ - dinsdag 15 juli 2008 - 15:18 - Redactielid

I love Luka
0

En gelukt, idd met het pasje van Benny. Vanaf vandaag zijn Sarco en ik de trotse bezitters van een frikandelsnijder! Na de vakantie komt er zekers een bierclub inclusief veel frikandellen speciaal...

I love Luka

JoriZQ - woensdag 30 juli 2008 - 21:45 - Redactielid

I love Luka
0

Heeft er iemand een tip aangaande de etiketering van zelf ingevroren voedsel?
maw: hoe zorg je ervoor dat je exact weet wat er in welk identiek plastic bakje in de vriezer zit zonder deze open te hoeven maken (en dan nog is het soms een calculated guess), maar dat het label oid ook makkelijk te verwijderen is maar toch leesbaar blijft?
Ik meen mij ooit te hebben laten vertellen dat hier een speciaal soort stickertjes voor is, doch welke pen te gebruiken om hier op te schrijven..?
[noodkreet]help[/noodkreet]

I love Luka

RobzQ - woensdag 30 juli 2008 - 21:47 - Admin

I love Luka
0

JoriZQ schreef:

Heeft er iemand een tip aangaande de etiketering van zelf ingevroren voedsel?maw: hoe zorg je ervoor dat je exact weet wat er in welk identiek plastic bakje in de vriezer zit zonder deze open te hoeven maken (en dan nog is het soms een calculated guess), maar dat het label oid ook makkelijk te verwijderen is maar toch leesbaar blijft?
Ik meen mij ooit te hebben laten vertellen dat hier een speciaal soort stickertjes voor is, doch welke pen te gebruiken om hier op te schrijven..?
[noodkreet]help[/noodkreet]
Schildertape?

Ruler of Rulers!

Zorba - woensdag 30 juli 2008 - 22:02

I love Luka
0

bij de sligro verkopen ze setjes voedingsetiketten incl.pen.
restaurants zijn nl.verplicht te labelen en de temp.te registreren.

JoriZQ - woensdag 30 juli 2008 - 22:29 - Redactielid

I love Luka
0

Kan ik weer naar de sligro...

I love Luka

JoriZQ - dinsdag 5 augustus 2008 - 16:42 - Redactielid

I love Luka
0

En RobzQ is de winnaar: goedkope en elegante oplossing (gisteren toegepast).

I love Luka

jolansky - woensdag 27 augustus 2008 - 15:34 - VIP

I love Luka
0

Tipje: Ik zag vanmiddag in de Aldi saffraanpoeder en vanillestokjes te koop (deze week te koop). Leuk prijsje voor leuke producten!

To alcohol! The cause of and solution to all life problems.

JoriZQ - donderdag 4 september 2008 - 22:30 - Redactielid

I love Luka
0

@ Jolansky: laatst ook gezien 

Voor morgen onderweg naar Zwitserland:
Witte bolletjes besmeerd met een mengsel van fijngehakte gerookte zalmfilet, groene asperges, komkommer en roomkaas...
Zou het ook goed doen op een vers hard broodje, maar deze dienen m.i. onmiddellijk genuttigd te worden i.v.m. snelle taaiwording.

I love Luka

JoriZQ - zondag 21 september 2008 - 23:14 - Redactielid

I love Luka
0

Jamie Oliver

BTW: heerlijk in een pasta met vis, schaal- of schelpdieren:

Een te simpele "saus" met:
zeezout en zwarte peper uit de molen
extra vierge olijfolie
verse rode peper, zonder zaadjes, fijngehakt
knoflook, gepeld en in dunne plakes gesneden
verse bladpeterselie, heel fijn gehakt
droge witte wijn
roomboter
citroensap

Vandaag gegeten met Turkse babycourgettes en gamba's

I love Luka

JoriZQ - vrijdag 14 november 2008 - 18:46 - Redactielid

I love Luka
0

Basisingrediënten voor de Thaise keuken

citroengras = sereh (vers/diepvries/potje/poeder)
galangawortel = laos (vers/diepvries/potje/poeder)
gemberwortel = djahe (vers/diepvries/potje/poeder)
groene currypasta (potje/zakje)
knoflook
koriander (vers!)
limoenblad (vers/gedroogd)
limoensap (vers/flesje)
oestersaus
palmsuiker
rijstazijn
rode currypasta (potje/zakje)
rode peper (vers/potje/gedroogd)
sesamolie
sojasaus
tamarindepasta
vissaus

Een soort van checklist... (tussen haakjes volgorde voorkeur)


Quasi-receptje:

Basisdressing Oosterse Salade

Sesamolie
Zonnebloemolie/Rijstolie
Rijstazijn
Peper
Zout

Te combineren met een keuze uit bovenstaande ingrediënten.

I love Luka

JoriZQ - vrijdag 14 november 2008 - 18:51 - Redactielid

I love Luka
0

Twee recepten van RobzQ hiernaartoe verplaatst:

Rundvlees stoofpot uit Vietnam

Aantal personen 6
Bereidingstijd 01:50:00

  * 1000 gram sucadelappen
  * 1 stuks grofgesneden ui
  * 6 teentjes geplette knoflook
  * 3 theelepels djahe
  * 2 theelepels sereh
  * 3 stuks spaanse peper, in ringetjes
  * 1 kopje grofgesneden bieslook
  * 500 gram winterwortel, in plakken
  * 1 liter bouillon
  * 50 gram suiker
  * 3 eetlepels lichte sojasaus
  * 2 eetlepels ketjap manis
  * 3 eetlepels droge sherry
  * 4 stuks steranijs
  * 3 theelepels vijfkruidenpoeder
  * 2 eetlepels tomatenpuree
  * 1 theelepel versgemalen peper
  * 1 kopje korianderblad
  * zout naar behoefte



Bereidingswijze van Rundvlees stoofpot

Snijd het vlees in blokjes van 4 cm en roerbak het 10 minuten in hete olie. Laat 1 eetlepel braadvocht in de pan en voeg djahe, knoflook, ui en pepers toe.
Roerbak nog 5 minuten.

Doe nu de bouillon, suiker, sojasausen, sherry, anijs, vijfkruidenpoeder, tomatenpuree en de gemalen peper erbij, doe de deksel op de pan en stoof gedurende 1,5 uur.
Laat de laatste 30 minuten de gesneden winterwortel en de bieslook meestoven.

Schep het vlees/groentenmengsel uit de pan en laat de saus inkoken.

Doe het mengsel er weer bij, laat het even doorwarmen en serveer.

Gevonden op mijnreceptenboek.nl


Kaeng neua penang curry met rundvlees (Thais)

Ingrediënten:


  * 500 gr biefstuk
  * 7 citroenblaadjes
  * 200 ml dikke kokosmelk (santen asli)
  * 3 eetlepels currypasta (zie recept)
  * 100 ml dunne kokosmelk (santen cair)
  * 1 eetl palmsuiker (gula jawa)
  * 3 eetl vissaus (nam pla)



Garnering:
6 rode rawits

Currypasta Penang:


  * 125 gr gedroogde chilipepers
  * 3 sjalotten
  * 7 teentjes knoflook
  * 5 cm laos
  * 2 serehstengels
  * 3 korianderwortels
  * 1 schil van de kaffir limoen
  * 1 volle theel peperkorrels
  * 2 volle eetl pinda's
  * 1 theelepel zout



Bereiding:
Rooster eerst de sjalotten en de knoflook boven een houtskoolvuurtje. Het makkelijkste is om deze aan pennen te rijgen en dan te roosteren. Pel daarna pas de knoflook en de sjalotten. Week de chilipepers eerst voor 15-20 minuten in water en daarna goed laten uitlekken en zonodig droog deppen. Wrijf of maal vervolgens alle ingrediënten voor de currypasta fijn tot een pasta

Snijd de rawits in dunne reepjes, de citroenblaadjes zeer fijn en het vlees in dunne reepjes. Verhit in een wok/wadjan de currypasta en meng dit met de dikke kokosmelk en kook dit totdat de saus is ingedikt. Voeg dan het vlees, de nam pla, de suiker, de citroenblaadjes en het vlees toe en laat dit 15 minuten sudderen totdat het vlees gaar is. Garneer het met de reepjes rawits

I love Luka

liaan - maandag 1 december 2008 - 19:36 - VIP

I love Luka
0

Pittige indische rundvleesstoofpot

Bereidingstijd : langer dan 2 uur
Aantal personen : 4

Ingrediënten

750 gram riblappen - 750 gram uien - zout, peper - 3 kruidnagelen - 1 laurierblad (of 1 blad daon salam )- 2 rode Spaanse pepers - 1/2 dl ketjap manis - 4 teentjes knoflook - 3 eetlepels olie - 1 theelepel ketoembar ( koriander ) - 1 afgestreken eetlepel kerriepoeder - 2 eetlepels azijn - 1 eetlepel donderbruine basterdsuiker - 1 eetlepel bloem - 1 vleesbouillontablet

Voorbereiding

Snij het vlees in flinke dobbelstenen. Pel de uien en snipper deze grof. Pel en snipper de knoflook. Was de pepers, verwijder de zaadlijsten en pitjes.

Bereidingswijze

Verhit de olie en bak hierin in kleine porties het rundvlees snel rondom bruin. Kruid het vlees met zout en peper. Haal het vlees uit de pan. Bak de uien en de knoflook hierin lichtbruin. Voeg de Spaanse peper , een lepel bloem, de ketoembar en kerriepoeder toe en bak even mee. Doe het vlees weer in de pan. Even goed doorbakken. Ketjap, kruidnagelen, azijn, basterdsuiker en laurierblad erbij en zoveel water dat het vlees nog net niet onder staat. Vleesbouillontablet verkruimelen en toevoegen en alles 2 1/2 a 3 uur sudderen. Proeven en eventueel nog wat zout, sambal of ketjap toevoegen.

Bron : Smulweb

RobzQ - vrijdag 12 december 2008 - 20:15 - Admin

I love Luka
0

Hete eieren

Verhit olie en fruit even wat ui en knoflook. Voeg tomaten, paprika, komijn, chili, zout en peper toe en laat afgedekt zachtjes pruttelen tot de groenten zacht zijn en de saus dik is geworden. Giet dit over in een ovenvaste schaal. Maak in de saus kuiltjes en gooi daarin de (halve) eieren. Laat afgedekt in een voorverwarmde oven van 180C stollen.

Ruler of Rulers!

Pagina : 1 [2] 3 4 5 6

Top

U bent niet ingelogd. U moet geregistreerd zijn om te kunnen reageren op deze site. Klik hier om te registreren