Lid worden? Inloggen!

Forum - Eten en drinken - Hersenen scherper door alcohol

Geplaatst door RobzQ woensdag 30 november -0001 om 14:51

0

Ruler of Rulers!

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij

RobzQ - dinsdag 3 augustus 2004 - 10:28 - Admin

zeeque
0

Wat ik me net toch lees:

Alcohol verscherpt het denken

Een halve fles wijn per dag kan zorgen dat iemands hersenen beter werken, in het bijzonder als die iemand een vrouw is. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van het University College in Londen.

Zelfs wie maar een glas wijn per week drinkt, heeft scherpere denkprocessen dan een geheelonthouder, stellen de onderzoekers in de Britse krant The Sunday Telegraph. Dit gunstige effect van alcohol, dat te maken heeft met betere doorbloeding van de hersenen, is waar te nemen als iemand tot dertig eenheden alcohol - ongeveer vier tot vijf flessen wijn - in de week gebruikt. De wetenschappers konden niet onderzoeken wat het effect van meer alcohol was, maar zij vermoeden dat dronkenschap de eventuele positieve effecten tenietdoet.

De bevindingen van de onderzoekers - die onder leiding stonden van Sir Michael Marmot - zijn een verrassing voor de Britse gezondheidsautoriteiten, die vorige week nog waarschuwden voor de gevaren van alcoholgebruik. Uit recente gegevens blijkt dat een op de zes vrouwen in Groot-Brittannië meer drinkt dan de door de regering geadviseerde limiet van veertien eenheden per week. Voor mannen geldt een veilig geachte limiet van 21 eenheden per week.

De onderzoekers namen bij meer dan 6000 Britse ambtenaren tests af die varieerden van rekenkundige problemen en taalvragen tot tests van het kortetermijngeheugen. De resultaten werden afgezet tegen de drinkgewoonten van de onderzochte personen. Daarbij ging het niet alleen om wijn, maar ook om andere alcoholische dranken. Uit de vergelijkingen bleek dat zelfs wie maar een glas wijn per week nam, beter scoorde dan geheelonthouders.

Effecten

Het effect was het duidelijkst bij vrouwen, en het verbaasde de onderzoekers dat dat niet verminderde als de alcoholconsumptie groter werd. Degenen die het equivalent van een halve fles wijn of twee grote glazen bier per dag gebruikten, scoorden het best. De onderzoekers leidden daaruit af dat er een specifiek verband is tussen alcoholgebruik en cognitieve vaardigheden. Frequent drinken is misschien wel bevorderlijker dan alleen bij speciale gelegenheden drinken.

Dat het effect van drank op cognitieve vaardigheden bij vrouwen groter is dan bij mannen, komt volgens de onderzoekers omdat vrouwen alcohol op een andere manier metaboliseren dan mannen. Zij waarschuwen wel dat de gunstige effecten van alcohol op de hersenen niet wegnemen dat drankgebruik kan leiden tot ziekten als kanker en levercirrhose en dat hun bevindingen niet moeten worden gebruikt als een excuus om meer te gaan drinken.

De medisch directeur van de Medical Council on Alcohol zei in een reactie tegen The Sunday Telegraph dat het resultaat van de groep van Marmot bijdraagt aan eerder gevonden bewijzen dat matig drinken gezond kan zijn omdat het risico op hartziekten en beroertes erdoor verminderd kan worden. Hij vindt ook dat het publiek kennis moet kunnen nemen van dit laatste onderzoek zodat de mensen zelf op feiten gebaseerde beslissingen kunnen nemen over alcoholconsumptie.


Bron : http://www.nd.nl/newsite/artikel.asp?id=44315

Ruler of Rulers!

Acid - dinsdag 3 augustus 2004 - 10:54 - Ultra Mod

0

Frequent drinken is misschien wel bevorderlijker dan alleen bij speciale gelegenheden drinken.

Vandaar dat ik zo scherp van geest ben!! 

I support and oppose many things, but not strongly enough to pick up a pen.

RobzQ - dinsdag 3 augustus 2004 - 11:49 - Admin

zeeque
0

Zo snel van geest dat het lichaam er gaar van wordt zullen we dan maar zeggen

Ruler of Rulers!

Sputnik - dinsdag 3 augustus 2004 - 12:37 - VIP

Blub!!
0

Dus in feite schakelt alcohol bij vrouwen gewoon het irrationele deel uit van hun hersenen zodat ze er niet vanalles bij gaan denken twerwijl ze met iets simpels bezig zijn? Zaken als "ik had vandaag lunch met de secretaresse" waarna je de vraag krijgt of je vreemd gaat enzo? Terwijl je enkel een lekker broodje hebt gehad?

Dj BaSe_ZuM - dinsdag 3 augustus 2004 - 14:51 - VIP

blah blah
0

dus goed drinken voor het afrijden

Quote me as saying I was mis-quoted

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij

Pagina : [1]

Top

U bent niet ingelogd. U moet geregistreerd zijn om te kunnen reageren op deze site. Klik hier om te registreren