Lid worden? Inloggen!

De RC5-64 sleutel is gevonden

RobzQ - donderdag 26 september 2002 - 23:37


0

Distributed.net heeft bekendgemaakt dat er een eind is gekomen aan de RC5-64 challenge omdat de gezochte sleutel is gekraakt. Na 1.757 dagen, oftewel na ruim 4 jaar, is door een anoniem persoon de gezochte sleutel ingezonden. Helaas niet door Team Frikandel Speciaal.

RC5-64

De RC5-64 challenge is door het bedrijf RSA Security in het leven geroepen met als doel de veiligheid van het RSA encryptie algoritme te controleren doormiddel een 'brute-force' hackpoging.

Distributed.net is een instantie die heeft besloten een netwerk te bouwen ten einde met een grote groep vrijwilligers deze uitdaging aan te gaan. Hiervoor heeft Distributed.net een groot aantal software clients geschreven voor diverse platforms die de 'idle-time' van de processor benutten voor het kraken van de sleutel. Daarnaast voorziet deze instantie in een aantal servers waar de data die de clients hebben gecontroleerd wordt verzameld. Naast RC5-64 is Distributed.net deelnemer in nog een aantal andere projecten, waaronder OGR-25.

RC5 is een algoritme voor het beveiligen van gegevens door middel van encryptie. De gebruikte sleutelgrootte voor het de- en encrypten van de data kan verschillen. In het geval van het RC5-64 project is deze sleutelgrootte 64-bits. In het verleden heeft RSA een challenge uitgeschreven voor RC5-56, waarbij een 56-bits sleutel werd gebruikt. In het algemeen geldt: hoe groter de sleutel, hoe moeilijker de versleutelde data is te kraken.

De winnaar

In 1997 werd de RC5-64 challenge gestart; de uiteindelijke sleutel werd op 14 juli van dit jaar gevonden door een Pentium III op 450MHz die in Tokyo gestationeerd is. De eigenaar van de pc verkoos ervoor om anoniem te blijven.

De gezochte sleutel was 0x63DE7DC154F4D03 en de tot nu toe onbekende tekst was "some things are better left unread".

RSA had een beloning van 10.000 dollar ter beschikking gesteld aan de instantie of persoon die de juiste sleutel wist aan te leveren. De uiteindelijke winnaar, die via Distributed.net aan het project deelnam, krijgt dit bedrag echter niet uitgekeerd. Distributed.net heeft namelijk in het verleden besloten om de 10.000 dollar op te delen: 6.000 dollar voor een goed doel, 1.000 dollar voor de inzender van de juiste sleutel, 1.000 voor het team waar de winnaar lid van is en 2.000 dollar voor Distributed.net zelf, teneinde het netwerk en de software te verbeteren.

Team Frikandel Speciaal

Allereerst wil ik even alle actieve Team Frikandelisten bedanken voor hun inzet en oneindige moed om het tegen de grote teams van Nederland op te nemen. Het is tot nu toe erg gezellig geweest en ik stel voor dat we dat zo houden Er zijn namelijk nog vele andere distributed projecten waarbij een groep mensen gezamelijk mee doet in een competitie.

Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld SETI (zoeken naar buitenaards leven) of een van de andere projecten.

Zo zijn er ook projecten die zich bezig houden met onderzoek naar kanker. Misschien geen gek idee om daar een verder naar te kijken. Wil je meer weten of je actief bemoeien met de discusie over welk project nu op te pikken check dan even het forum:
http://www.zqcentral.com/index.php?st=1016

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij