Lid worden? Inloggen!

Stamcellen laten blinde ratten weer zien

RobzQ - donderdag 8 maart 2012 - 10:13


0

Stamcelonderzoek biedt hoop voor mensen met glaucoom. Stamcellen uit het menselijk oog hebben geholpen om blinde ratten weer te laten zien. Volgens de onderzoekers kunnen de bevindingen ook een oplossing bieden voor (door glaucoom veroorzaakte) blindheid bij mensen. Maar daarvoor moet de proef nog wel worden herhaald bij de mens. Het zal dus nog wel even duren voor dit een standaard behandeling in het ziekenhuis wordt.

Glaucoom (of groene staar) is een aandoening waarbij een verhoging van de druk in de oogbol onbehandeld tot gezichtsvelduitval (blinde vlekken) leidt en uiteindelijk zelfs tot blindheid kan leiden. De ziekte treedt meestal na het veertigste levensjaar op en verloopt meestal sluipend; langzamerhand vallen delen van het perifere gezichtsveld uit, wat door de patiŽnt meestal niet opgemerkt wordt. Het centrale zicht blijft lang intact.

Behandeling is mogelijk. Indien men met medicijnen of een operatie de druk genoeg verlaagt, kan een toename van het verlies van het gezichtsveld tegengehouden worden.

Reeds verloren gegane delen van het gezichtsveld komen hiermee niet terug; behandeling dient alleen om erger te voorkomen.

Onderzoekers aan de University College London en Moorfields Eye Hospital denken dat ze de retinale ganglion cellen met behulp van menselijke stamcellen geregenereerd. Daarmee zouden verloren gegane delen van het gezichtsveld wellicht terug kunnen keren.

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij