Wetenschap beschermt Trappist
opanerd - donderdag 23 december 2010 - 10:22
0
Het echte Trappist bier wordt slechts in 7 kloosters gebrouwen: Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westvleteren en Westmalle in België, en la Trappe in Nederland. De rest is gewoon namaak waaraan geen Trappist is te pas gekomen.
In 1098 werd de Orde van de Cisterciënzers opgericht in de abdij van Cîteaux, waarvan de naam is afgeleid (de latijnse naam voor Cîteaux is Cistercium). De orde werd opgericht vanwege de geestelijke vervlakking van de Franse Benedictijnen. De Cisterciënzers gingen het allemaal beter doen maar, zoals gewoonlijk, kwam daar de klad in. Daarop scheidde een aantal kloosters zich af en ontstond de orde van de Trappisten, die gingen leven naar de oorspronkelijke idealen van de Cisterciënzers, de 'Strikte Observantie'.
Die strikte observantie valt natuurlijk niet mee. In België en Nederland gingen daarop de monniken, om het leven wat draaglijker te maken, bier brouwen, het inmiddels wereldberoemde Trappistenbier. Dit is slechts één van de verhalen over de oorsprong van het Trappistenbier; er zijn vele anderen. De ware oorsprong is verneveld onder invloed van de tijd, en wellicht het bier.
Hoe het ook zij, het bier werd ook buiten de orde en de kerk op prijs gesteld en de productie werd dusdanig opgevoerd dat verschillende kloosters konden leven van de verkoop van het bier. Dat trok uiteraard de commercie aan en er kwamen vele namaaktrappisten op de markt. Dat is slecht voor de kloosters en slecht voor de consument omdat, weliswaar niet wetenschappelijk vastgesteld maar als geloofsartikel onomstreden, alleen het echte, door Trappisten gebrouwen Trappistenbier de ware, spirituele drinkervaring oplevert.
In het belang van de volksgezondheid schoot de wetenschap te hulp. Het "European Commission's Institute for the Health and Consumer Protection" in Ispra, Italië, heeft een methode ontwikkeld om echt van namaak te onderscheiden. Met behulp van vloeistofchromatografie en massaspectrometrie zetten zij zich aan het identificeren van de unieke 'vingerafdruk' van de betreffende bieren. Met behulp van deze vingerafdruk waren zij, bijvoorbeeld, in staat Rochefort 8 te onderscheiden van 232 andere bieren.
De Trappistenkloosters zijn erg blij met dit resultaat. Voor de consument komt hiermee een einde aan eeuwen van tergende onzekerheid. En eenieder die twijfelt aan het nut van de geldstroom naar de Europese Commissie, zal aan het denken worden gezet als hij hoort van dit resultaat.