Lid worden? Inloggen!

Homeopathie, een overdosis van niets

opanerd - zondag 31 januari 2010 - 10:06


0

Zaterdag was er in het centrum van Londen een demonstratie van mensen die homeopathie als een dwaalleer beschouwen. Ze namen daar een overdosis in van homeopathische middelen om het publiek er op te wijzen dat homeopathische middelen niets ander zijn dan suikerpilletjes, het product van een wetenschappelijk niet onderbouwd achttiende-eeuws ritueel.
Op hetzelfde tijdstip vond een demonstratie plaats in Canada, Australie en de Verenigde Staten.

Homeopathie berust op de stelling dat een extreme verdunning van een stof die dezelfde symptomen als de te bestrijden ziekte oproept, deze ziekte juist zal genezen. Hoe meer de stof wordt verdund, des te krachtiger wordt het middel.

Homeopaten beginnen met het toevoegen van 99 delen oplosmiddel (water of alcohol) aan een deel van de werkzame stof. Vervolgens wordt de aldus verkregen oplossing weer verdund door 1 deel toe te voegen aan 99 delen oplosmiddel. Dat wordt dan eindeloos herhaald totdat de kans dat er ook nog maar een molecuul van de oorspronkelijke stof aanwezig nadert tot nul.
Door tijdens het verdunnen de fles tegen een verend oppervlak te slaan wordt het geheugen van het actieve ingrediŽnt overgedragen op het oplosmiddel. Dat 'verklaart' dat een oplossing die zelfs geen molecuul van het ingrediŽnt meer bevat toch ongelooflijk krachtig kan zijn.

Het aldus verkregen middel kan worden geconsumeerd als druppeltjes of door middel van suikerpilletjes die in de vloeistof zijn gedrenkt.

Het is niet verbazingwekkend dat geen enkel volgens de regels der kunst uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek er tot dusver in is geslaagd de werkzaamheid van homeopathische middelen aan te tonen. Wat wel is aangetoond dat homeopathische middelen het uitstekend doen als placebo.

Ondanks alles doet de homeopathische industrie het uitstekend. Ook in Nederland gaan er vele tientallen miljoenen euro's over de toonbank waarvan een deel te laste komt van het budget van de gezondheidszorg.

Een groot aantal ziektekostenverzekeraars vergoedt homeopathische behandelingen in hun aanvullende pakket. De stelling 'baat het niet dan schaadt het niet' is echter dubieus. Door hun geloof in de werkzaamheid van een homeopathische behandeling kunnen patiŽnten te laat of helemaal niet worden behandeld met een werkzame therapie. Er is dus eigenlijk geen goede reden te bedenken om homeopathie niet te beschouwen als iedere andere uiting van gevaarlijk kwakdenken.

Aardig artikel over homeopathische bewijzen

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij