Lid worden? Inloggen!

Bevrijding van Auschwitz

opanerd - woensdag 27 januari 2010 - 08:37


0

Vandaag is het 65 jaar geleden dat het Rode Leger het concentratiekamp Auschwitz binnentrok. Daar bevonden zich nog 7500 mensen.

Enkele dagen daarvoor was het grootste deel van de SS uit het kamp vertrokken. Een kleine eenheid bleef achter om het werk af te maken. Daarvoor bleek de tijd te kort.
De Russen troffen in opslagplaatsen in het kamp meer dan één miljoen sets kleding aan.
Naar schatting zijn er in Auschwitz ongeveer 1,1 miljoen mensen vermoord. Daardoor is de naam Auschwitz symbool geworden voor de holocaust.

Vanmiddag is er in Auschwitz een herdenking. De NOS maakt een vier uur durend live programma met veel rechtstreekse beelden uit Auschwitz, vanaf 13.25 uur op Nederland 1 en Journaal 24.

Niet alleen Auschwitz wordt vandaag herdacht. In 2005 riepen de Verenigde Naties 27 januari uit tot Holocaust Memorial Day.
Het doel van de dag is om vooral jongeren bewust te maken van de gevolgen van rassenhaat, discriminatie, antisemitisme en volkerenmoord.
Het gaat daarbij niet alleen om de herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar ook om de herdenking van de doden van de massamoorden in onder meer Cambodja, Rwanda, Srebrenica en Darfur.

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij