Lid worden? Inloggen!

'Verdediging tegen asteroiden noodzakelijk'

opanerd - maandag 25 januari 2010 - 09:26


0

Er zijn grote aantallen asteroiden die vlak bij de aarde komen, de zogenaamde 'near-Earth asteroids' (NEA's). Miljoenen daarvan zijn groot genoeg om ernstige schade toe te brengen aan de aarde.
Een groep Amerikaanse wetenschappers bracht vrijdag een rapport uit waarin ze pleiten voor een internationale organisatie die maatregelen voorbereidt om de aarde te verdedigen tegen dit soort gevaren.

Enkele punten uit het rapport:


  • Bestaande zoekmethoden zijn niet in staat om 90% van de NEA's te vinden met een doorsnede van meer dan 140 meter. Dat is een doel dat werd gesteld door het Congres van de VS in 2005
  • Dit doel zou kunnen worden bereikt in 2022 als er een grote, specifiek voor het doel ontwikkelde, telescoop zou worden gebouwd. Maar dat kost meer dan 1 miljard USD.
  • De beste waarnemingen kunnen worden gedaan met de grote Arecibo telescoop in Puerto Rico. Maar de onzekerheid in de subsidiering daarvan is een voortdurende bedreiging van het project.
  • Er moet een onderzoeksprogramma komen om afweertechnieken te onderzoeken en om beter de effecten van een inslag, zoals tsunami's, te begrijpen.


Voorzover bekend is de eerstvolgende dreiging een inslag van de asteroide Apophis, die in 2036 vlakbij de aarde komt.

Dit spannende rapport kan hier worden gedownloadDelen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij