Lid worden? Inloggen!

Slank worden met lasers

opanerd - zondag 24 januari 2010 - 10:28


0

Goed nieuws voor KLM-Air France passagiers die te dik zijn om op ťťn kaartje te vliegen: er is nu een behandeling op de markt om je omvang te verminderen zonder ook maar een sneetje te maken.
Voor de meeste mensen die te dik zijn was er altijd al de mogelijkheid minder te eten, minder te snoepen, beter te eten en meer te bewegen. Als je daarvoor geen tijd hebt, of er geen zin in hebt, dan is er liposuctie, het verwijderen van vetcellen door een chirurgische ingreep. Maar dat doet pijn en het laat littekens achter in de nieuwe, strakke buik. En erger nog, er kunnen complicaties optreden en zo nu en dan gaat er iemand aan dood.

Maar gelukkig is er de wetenschap. In 2001 richtte Rodrigo Neira, a plastisch chirurg aan het Red Deer Regional Hospital in Alberta, Canada, een laser op een vetcelcultuur. Die vetcellen gingen over in een emulsie van water en vet, een soort mayonaise dus, zonder kruiden en eieren.
Dat was het begin. Na een verdere verfijning door vele andere onderzoekers werd de methode aanvankelijk gebruikt om de verwijdering van vet bij liposuctie te vergemakkelijken. Maar er moest nog steeds worden gesneden. Na meer onderzoek bleek het mogelijk dat snijden achterwege te laten. Het vet loste op en het lichaam was in staat dat te verwijderen, zij het op nog onopgehelderde wijze.

In 2008 sponsorde Erchonia Medical, een fabrikant van de benodigde laserapparatuur, een dubbelblind onderzoek onder 67 vette vrijwilligers tussen 18 en 65 jaar. De groep die de echte behandeling onderging verloor 89 millimeter van hun lichaamsomvang. De controlegroep 17 millimeter. Dat laatste werd toegeschreven aan de psychologische reactie; deze mensen dachten dat ze behandeld werden en het lichaam trapte daar in.

Na dit succes werden alle remmen losgegooid en commercialiseerde de behandeling in een hoog tempo. In Europa was zelfs geen toestemming nodig omdat de Europese Unie lasers heeft toegelaten voor chirurgische ingrepen. In de Verenigde Staten wordt nog op toestemming gewacht.

Ondertussen blijft het een raadsel wat er met het opgeloste vet gebeurt. Het is veelzeggend dat, hoewel de omvang van het lichaam vermindert, het gewicht na behandeling nauwelijks lager wordt. Kennelijk wordt het vet over het lichaam verdeeld, maar verdwijnt het niet. En wat erger is, wanneer de patiŽnt de levensstijl niet aanpast wordt deze in korte tijd weer even dik als daarvoor. Ook is de methode nog te kort op de markt om enig inzicht te hebben in de eventuele schadelijke effecten op de langere termijn.

Ondanks dit alles begint de methode populair te worden, vooral in Groot-BrittanniŽ. "Geen pijn...geen naalden...geen chirurgische ingreep...geen ongemak...geen ziekteverlof en je verliest tot 10 cm in 20 minuten", zo adverteert een van de grote aanbieders Harleyfit op zijn website.

Feestje vanavond? Even wat vet wegbranden en dan lekker eten en zuipen. Morgen is er weer de Instant Fat Zapper. Binnenkort ook verkrijgbaar op de sportschool.

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij