Lid worden? Inloggen!

Blonde vrouwen zijn assertiever

opanerd - maandag 18 januari 2010 - 07:57


0

Times Online bracht dit weekend een verslag van een onderzoek van de University of California, Santa Barbara. 156 vrouwen, met verschillende haarkleur, werden onderzocht. Blonde vrouwen blijken aggressiever te zijn en meer geneigd hun zin te willen krijgen dan soortgenoten met een donkerder haarkleur. Ze hebben meer zelfvertrouwen.

Uit het onderzoek bleek dat deze grotere assertiviteit veroorzaakt wordt door het zogenaamde 'prinsesjeseffect'. Want als donkerharige vrouwen hun haar blond verven worden ze ook assertiever en neemt hun zelfvertrouwen toe. Ze worden prinsesjes omdat mannen meer aandacht aan blonde vrouwen schenken dan aan anderen.
Ondanks het feit dat blonde vrouwen agressiever zijn, slaan ze minder gauw aan het vechten, waarschijnlijk omdat ze bang zijn hun uiterlijk te beschadigen.

In een commentaar op het onderzoek stelt een evolutionaire psychologe van een concurrerende universiteit, Catherine Salmon, dat, hoewel blonde vrouwen een groter zelfvertrouwen hebben, hun prestaties dat zelfvertrouwen niet ondersteunen. Waarmee we terug zijn bij een ander stereotiep: het domme blondje. Deze psychologe is waarschijnlijk niet blond.

De onderzoekers hebben zich niet verdiept in de vraag waarom mannen meer aandacht aan blonde vrouwen besteden.

Times Online

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij