Lid worden? Inloggen!

Mannenbesnijdenis: minder HIV besmetting

opanerd - zaterdag 9 januari 2010 - 10:50


0

De laatste jaren worden steeds meer studies gepubliceerd die concluderen dat besnijdenis van mannen de kans op het oplopen van een HIV infectie halveert. Tot nu toe was niet bekend waarom dat zo is. Een team van onderzoekers van verschillende Amerikaanse universiteiten en ziekenhuizen heeft een mogelijk antwoord gevonden.

Ze identificeerden de microben die voor en na een besnijdenis aanwezig zijn op de penis. Het bleek dat de twee populaties volstrekt verschillen. Voor de besnijdenis bestaat de populatie voornamelijk uit zuurstof mijdende microben; erna zijn het vooral zuurstof minnende microben. De voorlopige conclusie is dat de zuurstof mijdende microben een immuunreactie veroorzaken waardoor gespecialiseerde immuuncellen het HIV virus door het lichaam transporteren.

Besnijdenis is vooral in Afrikaanse landen niet erg populair terwijl HIV besmetting daar zeer wijdverbreid is. Daarom concentreren de onderzoekers zich nu op het testen van verschillende antibiotica om de zuurstof mijdende bacteriŽn te doden.

Besnijdenis is niet alleen gunstig om HIV besmetting te voorkomen. Er zijn veel onderzoeken die er op wijzen dat ook de kans op besmetting met andere sexueel overdraagbare ziekten door besnijdenis van mannen sterk vermindert. Ook de kans op baarmoederhalskanker blijkt er kleiner door te worden omdat een besneden penis nu eenmaal gemakkelijker is schoon te houden. Het is aannemelijk dat veel religieuze voorschriften op dit gebied te maken hebben met dit ervaringsfeit.
 

PlosOne, een openbaar wetenschappelijk tijdschrift

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij