Lid worden? Inloggen!

Brandstof uit koolzuurgas

opanerd - woensdag 6 januari 2010 - 18:52


0

De oplossing voor het broeikaseffect is het omzetten van koolzuurgas in brandstof. Dat is natuurlijk niets bijzonders. De natuur doet dat al vanaf de tijd dat er planten op aarde zijn. Wij doen dat ook: brandstof uit biomassa. Dat kan bijvoorbeeld door biomassa te verbranden of door het om te zetten in bio-ethanol. Maar de tussenstappen die nodig zijn reduceren de efficientie. Biomassa moet gezaaid, gemaaid en vervoerd worden.

Wetenschappers van de Universiteit van California in Los Angeles (UCLA) onderzoeken een andere manier. Ze hebben een cyanobacterie (Synechoccus elongatus) zodanig genetisch gemanipuleerd dat deze koolzuurgas direct omzet in vloeibaar isobutanol. Dat is een verbinding die wordt gebruikt als oplosmiddel maar ook kan worden gebruikt als brandstof en bijvoorbeeld als alternatief voor benzine. De reactie wordt aan de gang gehouden door zonlicht.

Een ideale plek voor een dergelijk systeem zou zijn in de nabijheid van een energiecentrale. Dat geeft de mogelijkheid de geproduceerde brandstof weer te gebruiken in diezelfde centrale waardoor transport wordt vermeden.

Er wordt op dit moment verder gewerkt om de snelheid en opbrengst van het proces te verbeteren.

Bron: University of California

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij