Lid worden? Inloggen!

Krimpende schapen door veranderend klimaat

opanerd - zondag 3 januari 2010 - 09:51


0

Nog een nagekomen bericht uit het Darwinjaar dat op Oudjaarsdag 2009 ten einde liep. De Soay schapen op het Schotse eiland Hirta in de St Kilda Archipel zijn de laatste 25 jaar gemiddeld 5% kleiner geworden. Dat lijkt in strijd te zijn met Darwin's theorie. Grootte wordt vooral bepaald door de genen. Grote schapen hebben meer kans om te overleven in de strenge winter van St Kilda en kunnen dus meer groot nageslacht produceren. Toch werden ze kleiner.

Vroeger werden grote lammeren in hun korte, eerste zomer, sneller vet dan kleinere lammeren. Daardoor hadden ze een grotere kans de winter te overleven. Echter, de laatste 25 jaar zijn de zomers steeds warmer geworden en zette de lente steeds vroeger in. Daardoor kregen ook kleine lammeren de kans om dikker te worden en de winter te overleven. Daardoor konden zij op hun beurt weer nakomelingen verwekken. Doordat er daardoor meer kleine schapen werden geboren slonk de gemiddelde grootte met 5%.
Het is een mooi voorbeeld van hoe de evolutie van een wilde populatie zeer snel kan verlopen ten gevolge van een snel veranderende omgeving.

The Independent on Sunday

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij