Lid worden? Inloggen!

Meer eten door kunstmatige zoetstof

opanerd - dinsdag 29 december 2009 - 08:38


0

Kunstmatige zoetstoffen met nul calorieŽn worden steeds beter. In smaaktesten blijkt steeds vaker dat proefpersonen suiker en zoetstof niet meer kunnen onderscheiden. Maar er blijkt een addertje onder het gras te zitten. De smaakpapillen kunnen voor de gek worden gehouden maar de hersens hebben het in de gaten. Met alle gevolgen van dien.

Uit een aantal studies blijkt dat regelmatig gebruik van kunstmatige zoetstoffen de eetlust stimuleert maar deze niet bevredigt. Met als gevolg dat de consument van kunstmatige zoetstof juist meer gaat eten.

Een psychiater aan de universiteit van Colorado in Denver gaf 12 vrouwen zowel zoetstoffen als suiker. Zij konden het onderscheid tussen het drankjes met en zonder suiker niet maken. Vervolgens bekeek hij hun hersens met behulp van MRI en zag duidelijke verschillen. Het bleek dat suiker de gebieden van de hersenen die reageren op plezierige activiteiten zoals eten en drinken veel sterker activeerde dan de kunstmatige zoetstof. Maar de kunstmatige zoetstof daarentegen stimuleerde de gebieden die de "lekkere trek" veroorzaken veel sterker dan suiker. Met andere woorden, kunstmatige zoetstof smaakt lekker maar bevredigt niet.

Zelfs als suiker of zoetstof alleen maar in de mond worden genomen, zonder ze door te slikken, worden verschillende reacties gemeten. Fietsers die de mond spoelden met een suikeroplossing gingen beter presteren dan fietsers die de mond spoelden met een kunstmatige zoetstof. De smaakpapillen konden voor de gek worden gehouden maar de hersens wisten of er calorieen in aantocht waren of niet.

Ondanks het feit dat dit slecht nieuws is voor de miljardenindustrie die kunstmatige zoetstoffen produceert, laat deze zich niet ontmoedigen. We hebben ongeveer 30 receptors in de mond om bitterheid te onderscheiden maar slechts ťťn receptor voor zoetheid. Dat maakt het gemakkelijker deze voor de gek te houden. De richting waarin nu wordt gedacht is dat de hersenen niet alleen de zoetheid registreren maar ook de textuur van het drankje. Omdat kunstmatige zoetstoffen honderden malen zoeter zijn dan suiker is er veel minder van nodig. Het gevolg is dat de viscositeit van het drankje anders wordt. Door het toevoegen van een smaakloze vulstof kan de viscositeit van kunstmatig gezoete en suikerhoudende drankjes weer vergelijkbaar worden gemaakt. Een aantal experimenten duidt erop dat de hersens hiermee aardig voor de gek kunnen worden gehouden.

De levensmiddelenindustrie wordt steeds meer een handel in illusies. Hoe kunnen we de hersens laten geloven dat we iets eten terwijl we in werkelijkheid iets anders, of helemaal niets eten. Er worden op vet lijkende stoffen aan voedsel toegevoegd die niet door het lichaam worden opgenomen. Er wordt water aan vlees toegevoegd waardoor het meer lijkt te zijn dan het is. Namaakvlees, gemaakt van schimmels en smaakstoffen, geeft vegetariŽrs de smaaksensatie van echt vlees. Ultralight broodsmeer doet zich voor als roomboter.

Eigenlijk kan het allemaal veel simpeler: gewoon eten wat groeit, bloeit en loeit, maar met mate. Alleen illusies smaken naar meer.

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij