Lid worden? Inloggen!

The Great Belgian Escape - Deel 2009

opanerd - maandag 28 december 2009 - 10:08


0

Wederom zijn gisteren twee gedetineerden ontsnapt in Belgie. Het is de derde ontsnapping in een paar dagen tijd. Deze keer was de gevangenis van Namen aan de beurt.

Het begon allemaal in 1998, met de ontsnapping van Marc Dutroux. Dat was natuurlijk niet het echte begin; ook daarvoor was ontsnappen een populair tijdverdrijf in de Belgische gevangenissen. Maar Dutroux's ontsnapping werd wel wereldnieuws. Daarna haalde in 2001 de Nederlandse gangster Willem de Wolf het nieuws. Hij kocht voor 250.000 valse euro's een cipiersuniform van een cipier en wandelde de poort uit. In 2007 deed de helikopter zijn intrede. Twee gevangenen ontsnapten dat jaar, los van elkaar met een grote, respectievelijk een minihelicopter. Daartussendoor ontsnapten nog velen het gevang op minder spectaculaire wijze.

Sinds begin dit jaar zijn alle remmen losgegooid. Meer dan 40 gevangenen verkozen de vrijheid. Hiermee is het record van 2006 gebroken waarin op één dag 28 gevangenen tegelijk de poort van de gevangenis van Dendermonde uitliepen.
Meestal worden ze na enige tijd weer opgepakt maar enkelen zijn nooit teruggevonden.

Over de oorzaken lopen de meningen uiteen. Er wordt soms gesuggereerd dat de kwaliteit van de Belgische gevangenissen te wensen overlaat en dat gevangenen zich daarom weinig op hun gemak voelen en lijden aan bindingsangst. Het Nederlandse gevangenisbeleid houdt gelukkig meer rekening met de wensen van gevangenen waardoor ontsnapping minder zin heeft.

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij