Lid worden? Inloggen!

15 Doden bij protesten in Iran

RobzQ - maandag 28 december 2009 - 09:19


0

Volgens de Iraanse staatstelevisie zijn er tijdens diverse protesten tegen het regime zeker 15 doden gevallen. In Teheran zijn afgelopen weekend duizenden mensen de straat opgegaan om het vertrek te eisen van president Mahmoud Ahmadinejad en ayatollah Ali Khamenei.

In Iran is het al een half jaar onrustig na de omstreden herverkiezing van president Ahmadinejad in juni. Op vrijdag 12 juni 2009 werden er presidentsverkiezingen gehouden. Bij de hervormingsgezinden was vooral in de laatste week voor de verkiezingen de verwachting hoog dat hun kandidaat Mir-Hossein Mousavi zou winnen.

80% van de stemgerechtigden ging stemmen. De verwachting was dat een hoge opkomst gunstig zou zijn voor de hervormingsgezinden, maar de uitslag op 13 juni was anders: Ahmedinejad kreeg 63% van de stemmen en Mousavi 34%. Die uitslag leidde tot onrust onder de oppositie. Na de bekendmaking van de uitslag beschuldigde Mousavi de regering van verkiezingsfraude.

Volgens bronnen in de oppositie zou in minstens 30 plaatsen de opkomst meer dan 100% bedragen. In 200 stembureau's was het percentage opgekomen kiezers onwaarschijnlijk hoog met 95 % of meer.

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij