Lid worden? Inloggen!

Kabinet wil Europese supercomputer

RobzQ - zaterdag 19 december 2009 - 14:50


0

Het kabinet wil dat een van de vijf nieuwe Europese supercomputers in Nederland komt. Rondom deze computer moet ook een knooppunt van infrastructuur ontstaan, met onder meer een glasvezelnet en een datacenter. Dit staat in de kabinetsvisie Supercomputers en supernode in Nederland.

Een nieuwe supercomputer in Nederland kan kenniswerkers aantrekken, concurrentievoordelen bieden en toegang tot de computer garanderen.

Dit kan belangrijk zijn bij bijvoorbeeld overstromingen. De rekenkracht van een supercomputer is dan nodig om goede voorspellingen te doen over de loop van het water.

Het is de bedoeling dat het knooppunt, inclusief de supercomputer, in 2015 af is. De kosten zijn 25 miljoen euro per jaar, die moeten worden opgebracht door wetenschappelijke instellingen, bedrijven en overheden.
Supercomputer Huygens

Nederland heeft nu de supercomputer Huygens. Deze veroudert snel en is over een jaar of twee aan vervanging toe. Huygens staat op plaats 93 in de top-500 van supercomputers en zal de komende jaren verder dalen op die ranglijst.

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij