Lid worden? Inloggen!

Deze website maakte gebruik van cookies. We gebruiken enkel functionele cookies die er zijn er om de gebruiksvriendelijkheid van de website voor onze gebruikers te verbeteren. Wij maken GEEN gebruik van trackingcodes, of andere advertenties / marketing gerichte cookies. (Meer informatie). Klik op OK om akkoord te gaan met het gebruik van cookies.

OK

Nederlanders verspillen 1,6 miljard aan eten

RobzQ - donderdag 10 december 2009 - 18:39


0

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de aftrap gegeven voor een campagne tegen voedselverspilling. De campagne van het Voedingscentrum moet consumenten bewust maken van manieren waarop ze voedselverspilling kunnen tegengaan.

Nederlandse consumenten verspillen per jaar voor 1,6 miljard euro aan voedingsmiddelen. Dat komt omgerekend neer op zo'n 325 euro per huishouden per jaar. Ruim de helft van het verspilde voedsel bestaat uit verse, onbewerkte waren zoals groente, fruit en brood.

"Als je al het voedsel dat wij Nederlandse consumenten jaarlijks weggooien in vrachtwagens laadt, dan heb je een file van 9000 kilometer lang, van Amsterdam tot bijna aan Kaapstad", aldus Verburg. "Eigenlijk zou iedereen thuis eens moeten kijken hoe ze dat zelf doen. Er is nog een wereld te winnen." De minister vertelde tegenwoordig altijd boodschappenlijstjes te maken. "Daar houd ik me dan streng aan en dat scheelt een boel."

Het Voedingscentrum geeft 12 tips tegen verspilling:

Kopen

1. Kijk eerst wat je in huis hebt voordat je boodschappen gaat doen. Maak oudere producten eerst op.

2. Maak altijd een boodschappenlijstje. Zo voorkom je dat je meer koopt dan je van plan was.

3. Koop alleen aanbiedingen als je zeker weet dat je die producten ook gebruikt.

4. Voorgesneden groente bederft eerder dan ongesneden groente. Eet de voorgesneden groente dus eerder op. Groenten uit blik en pot zijn een goed alternatief voor vers.

Bewaren

5. Zet de koelkast op 4 ÂșC. Dan blijven vlees, zuivel en groenten langer vers. (Red. En het bier lekker koel!)

6. Bewaar brood in een gesloten trommel of zak. Of leg het in de diepvries en ontdooi wat je nodig hebt.

7. Bewaar zonaanbidders, zoals mango, banaan, tomaten, komkommer en paprika, niet in de koelkast

8. Check 2 keer per week de data van producten. Maak TGT-producten op op de uiterlijke datum. THT-producten kun je nog daarna gebruiken, als ze goed ruiken en er goed uit zien.

Koken

9. Weeg aardappels af. Gebruik een kopje om rijst af te meten en gebruik een spaghettimaat.

10. Bewaar kliekjes en gebruik ze binnen 2 dagen voor een ander recept.

11. Gebruik kleinere porties en verpakkingen als je regelmatig met restjes blijft zitten.

12. Geen zin in het vlees dat vandaag op moet? Braad het en je kunt het nog 2 dagen in de koelkast bewaren.

Op http://www.voedingscentrum.nl/verspilling is de gratis Bewaarwijzer te bestellen met bewaartips voor consumenten. Het Voedingscentrum wordt gezamenlijk gefinancierd door de ministeries van LNV en Volksgezondheid, Welzijn en Sport.