Lid worden? Inloggen!

Middellandse zee vulde zich in maanden

opanerd - donderdag 10 december 2009 - 08:39


0

Tot nu toe veronderstelden geologen dat de Middellandse Zee minstens 10 jaar nodig had om zich te vullen nadat de verbinding tussen Afrika en Gibraltar barsten begon te vertonen. Nieuw onderzoek wijst er op dat dit waarscshijnlijk binnen enkele maanden is gebeurd.

Onderzoek aan boorkernen in het Jaume Almera Instituut voor Aardkunde in Barcelona maakt het mogelijk een inschatting te maken van de breedte van het kanaal waardoor het water de Middellandse Zee binnendrong. Hieruit wordt geconcludeerd dat er een kanaal onstond van 200 km lang en 250 meter diep.
Het kanaal ontstond door watererosie in een periode van een paar duizend jaar. Toen gaf de barrière het plotseling op en was de Middellandse Zee in minder dan twee jaar gevuld.

Op het hoogtepunt van de vloed steeg het zeepeil met 10 meter per dag.
Dit alles speelde zich ongeveer 5,3 miljoen jaar geleden af.

Omdat momenteel Afrika weer opschuift in Noordelijke richting is de kans groot dat uiteindelijk de Middellandse Zee weer wordt afgesloten van de oceaan, zal verdampen en weer terugkeren tot een diep droog dal. Maar dat duurt nog wel even.

Het is mogelijk dat echo's van deze gebeurtenissen zijn te vinden in de bijbel en andere antieke geschriften die overleveringen hebben opgetekend. Vaak wordt ook echter het (veel recentere) vollopen van de Zwarte Zee als basis van deze overleveringen beschouwd.New Scientist

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij