Lid worden? Inloggen!

Meer kans op koorts bij tweede prik GGD

RobzQ - woensdag 9 december 2009 - 10:28


0

Jonge kinderen hebben een verhoogde kans op koorts na de tweede prik met het vaccin tegen de Mexicaanse griep, Pandemrix. Toch is het belangrijk om deze tweede prik te halen. Dat blijkt uit onderzoek van de Europese geneesmiddelenautoriteit EMEA.

Pandemrix is het vaccin waarmee de GGD’en prikken tegen Nieuwe Influenza A (H1N1), ook wel bekend als Mexicaanse griep. Het onderzoek toonde aan dat kinderen van 6 maanden tot en met 3 jaar vaker koorts kregen na de tweede prik, vergeleken met de eerste prik. Tegelijkertijd bleek dat het lichaam na een tweede prik meer antistoffen tegen het virus aanmaakt. Dit zorgt voor een betere bescherming tegen de griep.

Paracetamol

EMEA adviseert ouders en verzorgers om na de tweede prik regelmatig de lichaamtemperatuur te controleren van hun gevaccineerde kind. Als het nodig is, kunnen zij een koortswerend geneesmiddel geven zoals paracetamol.

14 december

De GGD’en prikten 2 weken geleden jonge kinderen en huisgenoten van baby’s. Zij krijgen hun tweede prik tegen Nieuwe Influenza A in de week van maandag 14 december (week 51).

Het is niet bekend of mensen van andere leeftijden ook een hogere kans hebben op koorts na de GGD-prik met Pandemrix. EMEA voerde het klinisch onderzoek alleen uit bij kinderen van 6 maanden tot en met 3 jaar.

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij