Lid worden? Inloggen!

Enkelband voor bestuurders onder invloed

opanerd - zaterdag 5 december 2009 - 09:32


0

In de Verenigde Staten zijn goede ervaringen opgedaan met een enkelband die de inname van alcohol detecteert en dat doorzendt naar controlerende autoriteiten.

Goed nieuws voor iedereen die in de toekomst nog eens zijn eigen leven of dat van een geliefde zal gaan verliezen door een dronken automobilist. De techniek kan een aantal van die sterfgevallen, en een veelvoud aan gewonden, voorkomen.

Recidiverende alcomobilisten krijgen in de Verenigde Staten steeds vaker de keus tussen een gevangenisstraf en het dragen van een enkelband.

Ongeveer 1 procent van alcohol verlaat het lichaam via de huid. De enkelband kan dat detecteren en zendt de gegevens, wanneer de drinker weer thuis is, via een modem door. Het apparaat is behoorlijk beschermd tegen creatieve pogingen om het te ontregelen.

Sinds 2003 hebben 100.000 mensen verplicht zo'n enkelband gedragen. Op dit moment worden er 10.000 gevolgd.

De enkelband kost de belastingbetaler USD 12 per dag. Opsluiten kost in de Verenigde Staten USD 60 per dag. In Nederland kost het, door de uitstekende cellen, zo'n 180 euro per dag.

In de sommige staten van Verenigde Staten heeft de rechter niet alleen de mogelijkheid het rijbewijs van een overtreder af te pakken maar ook om het drinken geheel te verbieden.
In South Dakota, waar het wettelijk mogelijk is overtreders 24 uur per dag te monitoren is het aantal alcohol gerelateerde ongelukken de afgelopen drie jaar met 43 procent gedaald.

Natuurlijk is er het probleem van de valse positieven. Er wordt gemeld dat sommige haarsprays en shampoos valse positieven kunnen geven. Maar uiteindelijk is het aan de rechter om te bepalen of er "beyond any reasonable doubt" een overtreding is begaan. Bovendien is de industrie hard bezig de enkelband verder te perfectioneren. De markt is groot.

New Scientist 4 december 2009

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij