Lid worden? Inloggen!

Komt het zwarte gat?

opanerd - vrijdag 20 november 2009 - 10:04


0

Vorig jaar september werd de grootste deeltjesversneller te wereld, de Large Hadron Collider (LHC) in Geneve opgestart. Enkele dagen later maakt een kortsluiting en een lek er al weer een voorlopig einde aan. Dat was goed nieuws voor een aantal paniekzaaiende wetenschappers die er van waren overtuigd dat de LHC de aarde en wijde omgeving in een zwart gat zou doen verdwijnen. Maar dezer dagen wordt de LHC opnieuw opgestart.

De verwachtingen zijn hooggespannen. Een van de beoogde experimenten is het veroorzaken van een mini-oerknal. De oerknal is het theoretische begin van het heelal. De hoop is om dan deeltjes te detecteren waarvan het bestaan wordt vermoed maar die nog steeds niet zijn aangetoond.

Een van die deeltjes is het Higgs deeltje, voorspeld maar nog nooit gevonden. Het Higgs deeltje moet bestaan anders klopt het standaardmodel niet, de huidige verklaring voor de werkelijkheid. Maar het Higgs deeltje alleen is niet genoeg. Om het standaardmodel echt te valideren is meer nodig. Het standaardmodel is eigenlijk een gemankeerd model. Het verklaart namelijk alleen maar drie van de vier krachten die zich in het heelal voordoen: de elektromagnetische kracht en de zwakke en sterke nucleaire krachten. De vierde grote kracht, de zwaartekracht kan niet uit het standaardmodel worden afgeleid.

Dit geeft volgens Nobelprijswinnaar Steven Weinberg het volgende dilemma. Als alleen het Higgs deeltje wordt gevonden dan blijft het standaardmodel gemankeerd. Er moet meer worden gevonden om er de zwaartekracht in te kunnen opnemen. Maar wat dat 'meer' is weten we niet. De ultieme doelstelling van het LHC project wordt daarmee 'iets' te vinden. We weten niet waarnaar we zoeken maar we willen het erg graag vinden. Ga er maar aan staan.

Misschien is het zwarte gat toch de beste oplossing.

New Scientist

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij