Smaak van bier anders door broeikaseffect
marnix999 - maandag 14 september 2009 - 11:46
0
En dan nu tijd voor belangrijk nieuws. Volgens Tsjechische wetenschappers kan de smaak en kwaliteit van bier veranderen als gevolg van klimaatsverandering. De wetenschappers stuitte op een verband tussen alfazuur in hop en de gemiddelde temperaturen in de afgelopen decennia.
Hop is een essentieel bestanddeel van bier en met name pils. Het alfazuur in de plant zorgt voor de traditionele bittere smaak van de drank.
De onderzoekers voorspellen een afname van het gehalte alfazuur in de plant van maximaal 32 procent op basis van klimaatmodellen. Dit zal de smaak beinvloeden.
Volgens wetenschappers van de Europese Commissie zal klimaatsverandering niet alleen de kwaliteit van hop uit Tsjechië beïnvloeden. “Gebieden waar kwaliteitshop wordt verbouwd in Duitsland en Slowakije stevenen af op hetzelfde probleem”, zo waarschuwt onderzoeker Francesco Tubiello in het Britse tijdschrift New Scientist.