Lid worden? Inloggen!

Ook Antarctica warmt op

RobzQ - woensdag 4 februari 2009 - 09:47


0

Antarctica was nog een van de weinige uitzonderingen in de warmer wordende wereld. Nu blijkt ook dit continent warmer te worden. Amerikaanse onderzoekers stelden onlangs vast dat de opwarming zelfs geldt voor heel Antarctica. Dit schrijft het KNMI.

Uit eerdere studies bleek dat de temperatuur alleen het westen van Antarctica stijgt. Dat meldt ook het Intergovernmental Panel in Climate Change nog zijn jongste rapport. Volgens het IPCC (2007) zijn alle continenten de afgelopen decennia warmer geworden, behalve Antarctica.

Weinig meetpunten

Probleem is echter dat het hier ontbreekt aan een dicht netwerk van weerstations. In het binnenland zijn nauwelijks meetpunten te vinden, de meeste staan langs de kust. De Amerikaanse onderzoekers, die hun bevingen in Nature hebben gepubliceerd, vulden de leemte door gebruik te maken van satellietgegevens. Door middel van statistische technieken kwamen ze tot de conclusie dat zowel het westen als het oosten van Antarctica zoín tiende graad Celsius per tien jaar opwarmt. Dat is ongeveer de helft van de wereldwijde trend in de afgelopen decennia. Diepvriescontinent Antarctica met een gemiddelde temperatuur van meer dan veertig graden onder nul zal dus niet snel ontdooien.

In het westen gaat de opwarming harder dan op het Antarctisch schiereiland. Dat is vreemd genoeg in strijd met de resultaten van eerdere meetgegevens. Een grondige verificatie van de metingen is dus nog gewenst om deze conclusie te kunnen bevestigen.

Opwarming zeeŽn rond Antarctica

De onderzoekers relateren de opwarming van Antarctica aan de gebieden rond het continent. Dit is eerder onderzocht door de Nederlandse onderzoeker Nicole van Lipzig, die indertijd voor het KNMI onderzoek deed op de Zuidpool met het klimaatmodel RACMO. Volgens Van Lipzig, tegenwoordig hoofddocent Aard- en Omgevingswetenschappen aan de Katholieke Universiteit van Leuven, wordt de opwarming van Antarctica voornamelijk veroorzaakt door de opwarming van de zeeŽn rond het continent. Haar conclusie wordt nu, tien jaar na dato, bevestigd door de Amerikaanse onderzoekers.

De nieuwe onderzoeksresultaten, die wijzen op een totale opwarming van Antarctica, kunnen gevolgen hebben voor het afschatten van zeeniveaustijgingen. Het effect is tweeledig: warmere lucht leidt tot meer neerslag op het centrale deel van continent en aangroei van ijs. Aan de randen van Antarctica leidt de warmte juist tot een grotere afsmelting van ijsplaten waardoor de hoevelheid ijs daar afneemt.

Geen eenduidige conclusie

De studie van de Amerikanen is volgens Richard Bintanja van het KNMI, die als klimaatonderzoeker op Antarctica werkzaam was, zeker een doorbraak voor het klimaatonderzoek maar er blijven nog veel vraagtekens staan. Een definitieve uitspraak of Antarctica nu groeit of afsmelt is nog niet verantwoord, maar het nieuwe inzicht over de temperatuurveranderingen zal zeker invloed hebben op toekomstige schattingen.

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij