Lid worden? Inloggen!

Koudste januari in twaalf jaar

RobzQ - zondag 1 februari 2009 - 14:17


0

Terwijl men in Zuidoost AustraliŽ de ergste hittegolf in honderd jaar beleeft is het in Nederland maar kou. Januari was namelijk een koude, zonnige en droge maand. De gemiddelde temperatuur was in De Bilt circa 0,7 graden tegen 2,8 graden normaal. Daarmee was deze maand net als december de koudste in twaalf jaar. Het zuiden was een stuk kouder dan het noorden.

In Maastricht lag de gemiddelde maandtemperatuur zelfs een halve graad onder het vriespunt. In het zuiden werden dan ook de laagste temperaturen gemeten. Zo noteerde het Limburgse weerstation Ell niet ver van Weert op 6 januari een temperatuur van -20,8 graden. Boven het sneeuwdek, dat in het zuiden en oosten lokaal een dikte bereikte, van zo'n 10 cm kwam de temperatuur op een aantal plaatsen in vier nachten tot onder de -15 graden.

De vorstperiode die met Kerstmis begon en duurde tot 10 januari bood eindelijk weer eens op grote schaal mogelijkheden om te schaatsen en in een deel van het land ook sneeuwpret. De laatste keer dat in ons land op natuurijs geschaatst kon worden was in de winter van 2003, maar toen duurde de kou minder lang en was de vorst een stuk minder dan dit jaar. De vorstperiode was in De Bilt niet koud genboeg om te spreken van een landelijke koudegolf (aaneengesloten periode van minstens vijf ijsdagen waarvan drie met strenge vorst) , maar was wel de koudste sinds de winter van 1997.

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij