Lid worden? Inloggen!

Deze website maakte gebruik van cookies. We gebruiken enkel functionele cookies die er zijn er om de gebruiksvriendelijkheid van de website voor onze gebruikers te verbeteren. Wij maken GEEN gebruik van trackingcodes, of andere advertenties / marketing gerichte cookies. (Meer informatie). Klik op OK om akkoord te gaan met het gebruik van cookies.

OK

Nog vaak ongezond frituurvet bij de snackbar

RobzQ - vrijdag 30 januari 2009 - 09:46


0

Patatzaken bakken nog steeds op grote schaal in ongezond, vast frituurvet. Van de circa 3.000 snackbars die niet meedoen aan de campagne ‘Verantwoord Frituren’ is ongeveer 70% nog altijd niet overgestapt op het veel betere vloeibare frituurvet, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De bond vindt de tijd rijp voor een verbod op de verkoop en het gebruik van ongezond frituurvet. Zo’n verbod zorgt voor een forse gezondheidswinst en in vloeibaar vet gebakken patat is net zo lekker.

Vast frituurvet is een stuk slechter voor hart en bloedvaten dan vloeibaar vet. Vast vet bevat schadelijk transvet en grote hoeveelheden ongezond verzadigd vet. De Consumentenbond beschouwt frituurvet met meer dan 5% transvet daarom als een schadelijk product voor de volksgezondheid, dat net als bijvoorbeeld asbest verboden moet worden. In de praktijk betekent dat een verbod op bijna al het vaste vet. In Denemarken is al langer een dergelijke wet. Om het pleidooi kracht bij te zetten gaat er een brief naar de Tweede Kamer. Ook onderzoekt de bond de kansen van een proefproces tegen fabrikanten van frituurvet met veel schadelijk transvet.

De Consumentenbond kocht patat bij 75 snackbars verspreid door het hele land. Bij een analyse van de friet is in 52 gevallen vastgesteld dat de patat niet is gebakken in vloeibaar vet. Bij 30 patatzaken was het vet ronduit slecht, gevallen van 20 tot 30% transvet waren daarbij geen uitzondering. Gouda’s Glorie blijkt hofleverancier van het foute vet: bijna de helft van de snackbars met slecht vet is klant bij dat bedrijf. Gouda’s Glorie steunt de campagne ‘Verantwoord Frituren’, maar dat betekent dus allerminst dat het alleen vloeibaar vet maakt en verkoopt.

De kans op een hartinfarct stijgt met 3% als je in plaats van het gezondste patatje uit de test (snackbar ‘De Driehoek’, Vlissingen) wekelijks kiest voor een frietje bij de patatzaak met het meest slechte vet (patatzaak ‘Marja’, Amsterdam). Als alle horeca-zaken overstappen op vloeibaar frituurvet, dan scheelt dat naar schatting op jaarbasis 220 sterfgevallen.