Lid worden? Inloggen!

Wajong aangepast: werken staat centraal

RobzQ - maandag 1 september 2008 - 21:10


0

Jongeren met een beperking krijgen straks maximale ondersteuning bij het vinden van werk. De nieuwe Wajong gaat uit van wat de jongeren nog wel kunnen en stelt niet langer de uitkering centraal.De ministerraad heeft er op voorstel van minister Donner (SZW) mee ingestemd om de Wajong (Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten) te wijzigen. De aanpassingen gaan gelden voor nieuwe gevallen vanaf 2010.

De Wajong is nu vooral een inkomensregeling. Jongeren met een beperking krijgen bijna automatisch een Wajonguitkering. Werken is dan financieel niet altijd lonend. Het kabinet wil dat (meer) werken voor de jongeren financieel loont.

Aanvulling

Wajonger's die zelf tot 20% van het minimumloon verdienen met werk, krijgen van de overheid een aanvulling tot 75% van het minimumloon. Van elke euro die de Wajonger bovenop die 20% verdient, mag hij de helft houden. Het inkomen kan zo boven de 75% van het minimumloon uitkomen en oplopen tot 120% van het minimumloon.

Participatieplan

In de nieuwe regeling krijgen jongeren op hun achttiende jaar een participatieplan en een werkregeling. Op hun 27e vindt een definitieve beoordeling plaats. Jongeren die nooit zullen kunnen werken, krijgen op hun achttiende jaar direct een uitkering.

Het aantal Wajongers is de afgelopen jaren fors gegroeid tot naar verwachting 166.000 in 2008. Als het kabinet geen maatregelen neemt, kan dit aantal naar ruim 400.000 groeien.

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij