Lid worden? Inloggen!

Arthur C. Clarke overleden

RobzQ - woensdag 19 maart 2008 - 09:58


0

De sciencefictionschrijver, uitvinder en futuroloog, Arthur C. Clarke, is overleden. Clarke werd vooral beroemd als schrijver van science fiction boeken zoals 2001, A Space Odyssey.

Hij behoorde tot de Grote Drie van de SF in de vorige eeuw, samen met Robert Heinlein en Isaac Asimov.

Clarke was afgestudeerd in elementaire en toegepaste wiskunde en in natuurkunde. Verder was hij lid van de Royal Astronomical Society, oud-voorzitter van de British Interplanetary Society en lid van de Academy Of Astronautics.

In 1945 bedacht Clarke het principe van de geostationaire communicatiesatelliet. Hij ontving hiervoor verschillende eerbewijzen, waaronder de Marconi International Fellowship.

Arthur C. Clarkes bekendste boek is waarschijnlijk 2001: A Space Odyssey, gebaseerd op het filmscenario dat hij samen met Stanley Kubrick schreef voor diens gelijknamige film, dat op zijn beurt weer was gebaseerd op Clarkes korte verhaal The Sentinel. De film uit 1968 was baanbrekend en wordt beschouwd als een mijlpaal in de filmgeschiedenis. Clarke werd, samen met Kubrick, zelfs genomineerd voor een Oscar. Clarke schreef nog een aantal vervolgen op 2001, waarvan de eerste eveneens verfilmd is. Clarke deed samen met Walter Cronkite verslag van de Apollo-maanexpedities.

Arthur C. Clarke overleed op negentigjarige leeftijd in een ziekenhuis in zijn woonplaats Sri Lanka.

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij