Lid worden? Inloggen!

Mogelijke risico's staatsfondsen beperkt

RobzQ - maandag 18 februari 2008 - 00:07


0

Het kabinet neemt maatregelen om potentiŽle risico's van staatsfondsen te beperken. Dit zijn investeringsfondsen van buitenlandse overheden, zoals China en Arabische landen. Nationaal en internationaal zijn er zorgen over het mogelijke gedrag van staatsfondsen. Zij zouden in hun beleggingsbeleid en aandeelhouderschap politieke motieven kunnen nastreven.

Uit onderzoek blijkt dat hiervoor vooralsnog geen aanwijzingen zijn. Staatsfondsen blijken stabiele aandeelhouders te zijn. Verbondenheid met deze fondsen biedt ook kansen voor Nederlandse ondernemingen die actief willen worden op de thuismarkten van de fondsen.
Maatregelen

Wel neemt het kabinet aanvullende maatregelen om mogelijke risico's verder te beperken. Zo worden de verplichtingen van aandeelhouders aangescherpt. Ook wordt gekeken naar het staatsdeelnemingenbeleid.

Het blijft belangrijk het investerings- en vestigingsklimaat te versterken. Het kabinet wil daarom verdergaand beleid nader onderzoeken, zoals een toets op fusies met een belang voor de nationale veiligheid.
Internationale gedragscode

Het kabinet vindt dat er meer inzicht moet komen in het opereren van staatsfondsen. Het kabinet gaat zich daarom internationaal inzetten voor een mondiale gedragscode.

Het kabinet heeft een voorstel hiervoor ingediend tijdens de laatste jaarvergadering van het IMF en de Wereldbank.

Daarnaast zal het kabinet in bilaterale contacten, zoals handelsmissies, aandacht vragen voor grotere transparantie van staatsfondsen.

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij