Lid worden? Inloggen!

Kosten generaal pardon vallen hoger uit

RobzQ - vrijdag 15 februari 2008 - 23:24


0

De bijstandskosten voor uitgeprocedeerde asielzoekers die vallen onder het generaal pardon worden hoger geraamd nu het ministerie van Justitie heeft berekend hoeveel mensen daadwerkelijk een verblijfsvergunning zullen krijgen. Staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft op basis hiervan een nieuwe raming gemaakt van de bijstandsuitkeringen. De kosten voor 2008 worden geraamd op 63 miljoen en in 2009 66 miljoen euro.

Daarna dalen de kosten naar 45 miljoen euro per jaar. De kosten dalen omdat mensen naar verwachting werk vinden of over andere bronnen van inkomsten gaan beschikken. Aboutaleb gaat ervan uit dat op termijn ongeveer 60 procent van de volwassenen werk zal vinden.

Ten opzichte van eerdere verwachtingen valt de raming op langere termijn jaarlijks 9 miljoen euro hoger uit. Aboutaleb heeft zijn raming van de bijstandskosten aangepast omdat eerder alleen bekend was dat er tussen de 25.000 en 30.000 mensen tot de doelgroep van de pardonregeling behoorden. Nu het aantal mensen dat mag blijven beter bekend is, kan een nauwkeuriger raming worden gemaakt van de mogelijke kosten voor bijstand.

Mensen krijgen recht op bijstand als zij de centrale opvang verruilen voor een ‘normale’ woning. De gemeenten worden voor de stijging van de geraamde bijstandskosten gecompenseerd.

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij