Lid worden? Inloggen!

Deze website maakte gebruik van cookies. We gebruiken enkel functionele cookies die er zijn er om de gebruiksvriendelijkheid van de website voor onze gebruikers te verbeteren. Wij maken GEEN gebruik van trackingcodes, of andere advertenties / marketing gerichte cookies. (Meer informatie). Klik op OK om akkoord te gaan met het gebruik van cookies.

OK

Kroket gezonder dan kaas

RobzQ - woensdag 6 februari 2008 - 13:06


0

„In vergelijking met een broodje kaas bevat een broodje kroket minder vet en calorieën, veel minder van het ongezonde verzadigde vet, meer opneembaar ijzer, en qua vitamines schelen ze weinig. Alles bij elkaar is een kroket beter dan kaas.”, tot deze conclusie komt de internationaal vermaarde voedingswetenschapper Martijn Katan, hoogleraar voedingsleer aan de VU in Amsterdam.

De hoogleraar Martijn Katan schreef het boek ’Wat is nu gezond?’ om de strijd aan te gaan met alle fabeltjes die er bestaan over gezond of ongezond eten. Naast de kroket bekijkt de schrijver vele andere aspecten die betrekking hebben op voedsel.

Zo vraagt hij zich ook af of biologische groenten en fruit nu echt beter zijn voor onze gezondheid?

„Ik ben erg geporteerd van biologische landbouw. Dan denk ik aan de antroposofische boerderijen die ik wel eens bezoek. Daar wordt met aandacht en liefde omgegaan met de natuur en het milieu.”

Maar uit onderzoek blijkt dat er in biologisch geteelde groenten vrijwel dezelfde hoeveelheden voedingsstoffen zitten als in niet biologisch voedsel. „Ik vind het heel moeilijk om te zeggen, maar het is zoals het is.”
Wel staat vast dat het complete eet/leefpatroon van mensen die bewust biologisch of vegetarisch eten beter is. „Ze zijn meer bezig met gezonde voeding, roken minder, zijn serieuzer. Ze krijgen ook minder auto-ongelukken, niet door het eten van onbespoten sla, maar omdat ze niet zo snel met twaalf pilsjes achter het stuur gaan zitten.”