Lid worden? Inloggen!

Deze website maakte gebruik van cookies. We gebruiken enkel functionele cookies die er zijn er om de gebruiksvriendelijkheid van de website voor onze gebruikers te verbeteren. Wij maken GEEN gebruik van trackingcodes, of andere advertenties / marketing gerichte cookies. (Meer informatie). Klik op OK om akkoord te gaan met het gebruik van cookies.

OK

Verburg wil duurzame veehouderij

RobzQ - woensdag 16 januari 2008 - 16:29


0

Minister Verburg vindt dat de veehouderij in Nederland over vijftien jaar duurzaam moet zijn. De minister gaat met de sector hierover afspraken maken in convenanten. Minister Verburg (LNV) presenteerde haar toekomstvisie op de veehouderij op 16 januari 2008 aan de Tweede Kamer.

'Mijn visie vraagt niet om een trendbreuk, maar om een duurzaamheidsprong. De afgelopen jaren heeft de sector immers al grote stappen in de juiste richting gezet', aldus de minister.

Dierenwelzijn en diergezondheid

De visie gaat uit van een veehouderij waarbij dieren natuurlijk gedrag vertonen, daglicht krijgen en nauwelijks tot geen fysieke ingrepen ondergaan (zoals snavelkappen, staarten couperen en castreren).

Bij het fokken staat ook de gezondheid van de dieren centraal. Er wordt bekeken of de dieren door fokbeleid minder gevoelig kunnen worden voor ziekten. Transport van slachtvee over lange afstand is niet meer mogelijk.
Voer en mest

Verburg wil dat grondstoffen voor diervoer zo min mogelijk worden geïmporteerd en dan alleen als ze duurzaam zijn geproduceerd.

De grondstoffen moet vooral afkomstig zijn uit Europa. Ook de mest wordt binnen Europa gebruikt. Op die manier ontstaat er een gesloten kringloop van voer tot mest.

Ook de uitstoot van broeikasgassen, ammoniak en fijnstof moet zijn teruggebracht.

Duurzame consumptie

De Nederlandse productie van vlees richt zich in de visie op kwaliteit. Verburg ziet daarbij supermarkten die alleen duurzaam geproduceerd vlees, eieren en melk(producten) verkopen. Consumenten moeten volgens de minister verantwoorde keuzes kunnen maken en weer binding krijgen met waar voedsel vandaan komt.

Convenanten

De visie wordt de komende tijd uitgewerkt en vastgelegd in convenanten. Boeren, toeleveranciers verwerkende industrie, retail, catering, horeca en maatschappelijke organisaties worden daarbij betrokken.

De overheid gaat veel instrumenten inzetten om concrete resultaten te bereiken. Verburg denkt daarbij aan onderzoek, innovatiesubsidies, fiscale regelingen, investeringssteun, onderwijs, stimulering van duurzaam consumentgedrag en wet en regelgeving.