Lid worden? Inloggen!

Deze website maakte gebruik van cookies. We gebruiken enkel functionele cookies die er zijn er om de gebruiksvriendelijkheid van de website voor onze gebruikers te verbeteren. Wij maken GEEN gebruik van trackingcodes, of andere advertenties / marketing gerichte cookies. (Meer informatie). Klik op OK om akkoord te gaan met het gebruik van cookies.

OK

Eerste barbecue-slachtoffers zijn gevallen

RobzQ - vrijdag 27 april 2007 - 17:27


0

Het extreem warme weer in de maand april kent ook donkere kanten: De eerste barbecue-slachtoffers van dit jaar zijn al in de brandwondencentra opgenomen. De oorzaak is nagenoeg in alle gevallen hetzelfde, het aansteken van de barbecue met spiritus, wasbenzine of brandgel. Daarom doet de Brandwonden Stichting, vlak voor het warme Koninginnedag-weekend en de meivakantie, een oproep om de barbecue alleen met aanmaakblokjes aan te steken.

Brandwondenarts Han Boxma, hoofd van het brandwondencentrum Rotterdam, heeft nu al kinderen onder behandeling met ernstige barbecue-verbrandingen. 'kinderen staan vaak in de buurt van de barbecue als die wordt aangestoken. Gebeurt dit met brandgel, wasbenzine of spiritus, dan kan er een steekvlam ontstaan die ernstige brandwonden veroorzaakt. Het is treurig om vast te stellen dat we elk jaar soortgelijke slachtoffers opnemen.'

Eén op de vijf steekt barbecue gevaarlijk aan Rob Baardse, hoofd Preventie bij de Brandwonden Stichting, beaamt dat veel ongevallen gebeuren door het verkeerd aansteken van de barbecue. 'Onderzoek van de Stichting toont aan dat één op de vijf mensen de barbecue op een onveilige manier aansteekt met bijvoorbeeld brandgel of spiritus. Daar waarschuwen wij met klem tegen! Ons advies is simpel: Steek barbecues alleen aan met aanmaakblokjes.'

Kinderen lopen grootste risico

Ook herkent de heer Baardse dat vooral kinderen het slachtoffer zijn: 'Jaarlijks melden zo'n 120 mensen na een barbecueongeval zich bij de spoedeisende hulp met brandwonden. Ruim een kwart van deze slachtoffers is jonger dan 5 jaar. Een tiental kleine kinderen wordt voor langere tijd in een ziekenhuis opgenomen.' Volgens Rob Baardse komt dit omdat kinderen onvoorspelbaar en nieuwsgierig zijn: 'Kleine kinderen staan ineens met hun handjes aan de barbecue, of kijken geïnteresseerd toe hoe papa de barbecue aansteekt. Een steekvlam gaat altijd van degene die de barbecue aansteekt af, dus vaak richting degene die staat toe te kijken. Helaas raakt zo'n vlam dan de kleine kinderen op hoofd- of schouderhoogte met alle ernstige gevolgen... Dus, al gebruik je aanmaakblokjes, zorg alsjeblieft dat kinderen uit de buurt blijven van de barbecue!'

Vervroegde campagne

Door het vroege mooie weer zijn er nu al, vóór het begin van het barbecueseizoen, kindjes opgenomen in de brandwondencentra. 'Daar moeten we direct wat aan doen', zegt Rob Baardse, 'We hebben een barbecuecampagne in juni gepland, maar de cijfers uit de brandwondencentra nopen ons om nu al actie te ondernemen. Daarom laten we nu vast de waarschuwing uitgaan om geen spiritus, brandpasta, brandgel of andere vluchtige aanmaakmiddelen te gebruiken. Ook zullen we onze campagne vervroegen.'

Informatie: Brandgel

Brandgel, ook wel brandpasta genoemd, wordt door consumenten in de zomermaanden vooral gebruikt als brandstof voor vuurpotten en aanmaakmiddel van barbecues. De brandstof bestaat veelal uit een licht ontvlambare alcohol met water en bindmiddel. Met warm weer verdampt in de fles al een deel van de alcohol uit de gel, waardoor er een zeer licht ontvlambaar gas bovenin de fles ontstaat. Een vonkje kan voldoende zijn - de barbecue hoeft dus niet eens aan te zijn - om de fles te laten ontploffen.