Lid worden? Inloggen!

Miljoenen verspild in zorg

JoriZQ - zondag 17 september 2006 - 15:59


0

De vele miljoenen euroís die de afgelopen jaren zijn geÔnvesteerd in computertechnologie voor de zorgsector hebben werpen nauwelijks vruchten af. Nog steeds is het Elektronisch PatiŽntendossier, dat 90.000 onnodige ziekenhuisopnames zou kunnen voorkomen, niet ingevoerd. De overbodige opnames kosten de overheid jaarlijks circa 300 miljoen euro.

Nog steeds werken veel ziekenhuizen met ouderwetse ponskaarten en papieren dossiers. De invoering van elektronische dossiers, waardoor artsen, ziekenhuizen en apothekers alle informatie over een patiŽnt met ťťn druk op de knop op de computer tot hun beschikking hebben, laat eindeloos op zich wachten. Dat komt door een gebrek aan urgentie bij zowel de ziekenhuizen, de artsen als de overheid. Dit zijn enkele van de resultaten van een onderzoek uitgevoerd door PvdA-Kamerleden Anja Timmer en Martijn van Dam.

ĎEn dat terwijl goede informatievoorziening veel fouten kan voorkomen. Nu worden vaak medicijnen voorgeschreven die een patiŽnt niet zou moeten krijgen. In zoín 90.000 gevallen per jaar leidt dat tot een ziekenhuisopname. Dat soort zaken is te voorkomen als alles gedigitaliseerd is.í

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij