Lid worden? Inloggen!

Europa werkte mee aan CIA-vluchten

RobzQ - woensdag 7 juni 2006 - 13:21


0

Volgens berichten in de media hebben veertien Europese landen met de Verenigde Staten samengewerkt in de zaak van de CIA-vluchten. BelgiŽ en Nederland zitten daar niet bij. Dat is de belangrijkste conclusie van het rapport dat de Zwitserse parlementariŽr Dick Marty in opdracht van de Raad van Europa heeft opgesteld.

De BBC had dinsdag al inzage in delen van dat rapport waarin Marty concludeerde dat er talrijke vluchten met gevangenen hebben plaatsgevonden en dat haast geheel Europa "als een spinnenweb" werd aangedaan. Volgens de onderzoeker bevinden zich in Oost-Europa twee geheime CIA-gevangenissen. De Zwitser wijst met een beschuldigende vinger naar Polen en RoemeniŽ. Deze twee landen hebben dit tot nu toe nog steeds ten stelligste ontkend.

De landen Spanje, Turkije, Duitsland en Cyprus worden genoemd als "vooruitgeschoven posten" in het gevangenentransport. De Ierland, Griekenland en Groot-BrittanniŽ fungeren de tussenstops voor de CIA-vluchten. Andere bij de zaak betrokken landen zijn ItaliŽ, Zweden, BosniŽ-Herzegovina en MacedoniŽ.

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij