Lid worden? Inloggen!

Rechter veroordeeld wegens mishandeling

RobzQ - dinsdag 6 juni 2006 - 23:12


0

Zoals we al eerder schreven kun je betere ambtenaar zijn als je de wet gaat overtreden. Zo is vandaag de voormalig rechter van het Gerechtshof te Leeuwarden W. Wedzinga door de rechtbank Zwolle-Lelystad veroordeeld tot een taakstraf van slechts 80 uren en een voorwaardelijke gevangenisstraf (hij hoeft dus niet te zitten) van 3 maanden voor de mishandeling van zijn voormalige vriendin.

De straf is aanmerkelijk lager dan door het Openbaar Ministerie was geŽist, omdat de feiten waarvoor de rechtbank de verdachte heeft veroordeeld minder ernstig zijn dan waarvan het Openbaar Ministerie was uitgegaan.

Opmerkelijk, zie hiervoor het schokkend fotomateriaal van de mishandeling op de site van NOVA

De rechtbank acht met name niet bewezen dat verdachte destijds het opzet heeft gehad om het slachtoffer zwaar lichamelijk letsel toe te brengen en evenmin dat verdachte, in tweede instantie, zelfs het opzet heeft gehad om het slachtoffer ter dood te brengen.

En volgens verder onderzoek van NOVA staat dit geval niet op alleen. Aangezien NOVA ontdekte dat de Nederlandse ex-vrouw van de rechter al in 2001 aangifte deed van mishandeling en bedreiging met de dood. Een derde vrouw zegt in NOVA in 2003 door Wedzinga te zijn aangerand. Hij zou zijn positie als rechter daarbij ernstig hebben misbruikt. "Hij heeft meermalen geprobeerd om te zoenen of me gevraagd te blijven slapen en heeft vaak gezegd: ik heb veel voor jou gedaan bij de officier van Justitie dus jij moet nu iets voor mij doen".

Ook is de rechter niet bestraft voor het feit dat hij de zaak letterlijk door de papierversnipperaar wilde halen. In een brief aan de Groningse politie probeerde Wedzinga de mishandeling en poging tot doodslag in de doofpot te laten belanden. "De papierversnipperaar kan in deze zaak, die geen zaak is, goede diensten bewijzen en ik ga er vanuit dat het papier daar ook blijft steken en dat de zaak bij de politie blijft hangen."

Hoewel inmiddels raadsheer af, was Wedzinga ten tijde van het plegen van de delicten nog volop in functie.

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij