Lid worden? Inloggen!

Iran zwaait met het oliewapen

RobzQ - maandag 5 juni 2006 - 15:43


0

Uit een toespraak die geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei zondag hield op de Iraanse staatstelevisie is op te maken dat Iran overweegt olie in te zetten als economisch wapen. Iran is de vierde olie-exporteur in de wereld.

Als jullie een verkeerde beweging maken inzake Iran, dan zal de energiestroom in deze regio op een ernstige manier in gevaar komen, aldus de ayatollah.Omdat Iran de vierde olie-exporteur in de wereld is kan een beslissing op dit gebied enorme economische gevolgen hebben. In de jaren zeventig zorgden islamitische olie-exporterende landen voor een ernstige oliecrisis in het Westen.

Oliecrisis van 1973

De oliecrisis van 1973 was een wereldwijd tekort aan aardolie. De crisis werd veroorzaakt door een aantal acties van de Arabische olieproducerende landen, gericht tegen het Westen. De Arabische landen verhoogden de olieprijs met 70% en verminderden de olieproductie elke maand met 5%, zodat de prijs per vat explosief steeg. Tegen een aantal landen die IsraŽl direct hadden gesteund bij de Jom-kippoeroorlog werd bovendien een volledige olieboycot ingevoerd. De Verenigde Staten en Nederland waren de voornaamste doelwitten van deze boycot

bron : wikipedia

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij