Lid worden? Inloggen!

Deze website maakte gebruik van cookies. We gebruiken enkel functionele cookies die er zijn er om de gebruiksvriendelijkheid van de website voor onze gebruikers te verbeteren. Wij maken GEEN gebruik van trackingcodes, of andere advertenties / marketing gerichte cookies. (Meer informatie). Klik op OK om akkoord te gaan met het gebruik van cookies.

OK

Beter eten door Europa?

RobzQ - dinsdag 31 mei 2005 - 10:38


0

De Europese Unie verbetert de voedselkwaliteit. Dat stelde professor dr. W. Verbeke van de Universiteit Gent tijdens een presentatie bij de Voedsel en Waren Autoriteit. Mensen lopen minder gevaar dankzij de internationale uniforme regelgeving. In alle landen van de EU wordt steeds beter gelet op de risico’s voor mens, dier en volksgezondheid.

In tegenstelling tot feiten, denken veel consumenten dat het huidige voedselpakket minder veilig en betrouwbaar is dan enkele decennia geleden. ’Niets is minder waar. De veiligheid van voedsel wordt beter gewaarborgd dan ooit in de geschiedenis van de mens, dankzij de Europese regelgeving en de invulling daarvan door de lidstaten’,aldus Verbeke. ’De hele keten van grondstoffen van dierenvoedsel tot aan onze consumptie van voedselproducten wordt systematisch gecontroleerd.’ 
 
Toezicht van stal tot bord

De samenwerking tussen de EU lidstaten zorgt voor een gemiddeld hoger niveau van aandacht voor voedselkwaliteit. Europese regelgeving, zoals de General Food Law, biedt specifieke voorschriften voor een optimale risicobeheersing. ’Wat dagelijks op ons bord ligt, is tientallen keren gecontroleerd op veiligheid. Er zijn duidelijke hygiënevoorschriften voor de productie, verwerking en het aanbieden van voedsel’, zegt André Kleinmeulman van de Voedsel en Waren Autoriteit. Affaires zoals de ’dioxinekippen’ en de relatie tussen BSE en Kreutzfeld-Jacob, en de epidemieën zoals kippenpest, varkenspest en mond en klauwzeer hebben het vertrouwen van de consument in de voedselveiligheid aangetast. ’Om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen, stellen de Europese overheden en het bedrijfsleven steeds hogere kwaliteitseisen. Het gaat hierbij om zowel de eisen aan het productieproces, als de eisen aan het eindproduct zelf.’ 
  
Smakelijk en gezond

Uit onderzoek van prof. Verbeke, hoogleraar Agromarketing en Consumentengedrag, hebben consumenten vele en diverse wensen ten aanzien van voedselveiligheid. ’Daarbij staat de perceptie van kwaliteit voorop. Dat betekent voor de consument dat het voedsel lekker moet zijn en gezond. Met name het aspect gezond wordt door de consument gezien als veilig, alhoewel blijkt dat de smaak uiteindelijk het belangrijkst blijft voor de consument.’De consument is verder niet bereid om meer te betalen voor voedselveiligheid.