Lid worden? Inloggen!

Subsidie Eurodusnie schokt LPF

RobzQ - vrijdag 15 april 2005 - 13:11


0

Partijvoorzitter en fractievoorzitter van de Lijst Pim Fortuyn zijn zeer verontwaardigd over het bericht dat de bekende taartgooiende actiegroep, Leids collectief Eurodusnie, subsidie is toegekend voor de campagne tegen de Europese grondwet. Ook de VDD heeft laten weten geschokt te zijn.

’Dit is werkelijk de wereld op zijn kop, slecht gedrag wordt wederom beloond’, aldus fractievoorzitter Van As.’Door simpel, even ’google-en’ op het internet stuit je al op voldoende informatie om zo’n stichting juist niet te honoreren’. Partijvoorzitter Bert Snel: ’Met zo’n fout verdient de referendumcommissie werkelijk haar brevet van onvermogen. De commissie heeft onzorgvuldig gehandeld en slechts gemeend een politiek correcte verdeling van subsidiegeld te maken vanuit de losse pols’. 
 
Voor de Lijst Pim Fortuyn is het dubbel pijnlijk dat de groep taartengooiers die Pim in 2002 besmeurden, wordt beloond met maar liefst 40.000 euro terwijl de partij zelf - als enige politieke partij - geen subsidie toegewezen kreeg voor de campagne tegen de Europese grondwet. 
 
Snel: ’De commissie bleek al keuzes te hebben gemaakt op basis van boterzachte criteria en een bezwaarschrift van de LPF zal daarom maandagmorgen op de mat van de commissie belanden. ’Dat er nog 40.000 te verdelen euro’s in kas zullen achterblijven op basis van deze schokkende informatie, lijkt me overduidelijk’, aldus Snel.

VVD geschokt over toezegging
subsidie voor anti-globalistische Eurodusnie

VVD-Tweede-Kamerlid Hans van Baalen is geschokt dat de anti-globalistische actiegroep Eurodusnie uit Leiden, onder de naam "Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg", 40.000 euro subsidie heeft gekregen van de Onafhankelijke Referendumcommissie.

Eurodusnie heeft geweld gebruikt bij het verstoren van de Eurotop van Amsterdam in juni 1997, heeft zich in geweldadige demonstraties tegen Europese Raden gemengd, heeft politici in hun lichamelijke integriteit aangetast door hen met taarten te bekogelen en houdt een kraakpand in Leiden bezet. Eurodusnie, dat al jaren door de gemeente Leiden wordt gedoogd, verzet zich tegen de democratische rechtsstaat en mag, volgens Van Baalen, niet met belastinggeld gesubsidieerd worden.

De commissie heeft nagelaten na te gaan welke personen of groeperingen zich achter de subsidie-aanvragen verschuilen. Dat is uiterst naïef. Van Baalen vreest dat er zich nog meer kaf onder het koren bevindt. Hij heeft de minister van Binnenlandse Zaken gevraagd de lijst door te lichten en de Onafhankelijke Referendumcommissie te informeren. Ook stelt de VVD-woordvoerder de zaak bij de Kamercommissie voor Europese Zaken aan de orde. De Onafhankelijke Referendumcommissie moet haar voorstel heroverwegen op basis van de nu aan het licht gekomen feiten.

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij