Lid worden? Inloggen!

Proces tegen Marc Dutroux vandaag begonnen

RobzQ - maandag 1 maart 2004 - 20:56


0

Vandaag begon in de rechtbank van Aarlen het grootste proces in de geschiedenis van België. Marc Dutoux en drie medeplichtigen staan terecht voor onder meer de moord op, en de verkrachting en ontvoering van jonge meisjes. Het proces moet in juni afgerond worden.

Medeverdachte Michel Nihoul is volgens Marc Dutroux het 'scharnier' of de spilfiguur in een pedofilienetwerk. Dutroux deelde dit in een brief mee aan de Vlaamse commerciële televisiezender VTM, vlak voor het begin van het proces tegen hem, Nihoul en de twee andere verdachten.

Eerlijk proces

De advocaten van Dutroux hebben inmiddels aangegeven dat ze weinig hoop hebben op een eerlijk proces. Vanaf het begin wordt de zaak overschaduwd door nooit hard gemaakte geruchten over een samenzwering van hooggeplaatste om te verhinderen dat een Europees pedofilienetwerk wordt blootgelegd.

Doodstraf

Uit een enquête in opdracht van de kranten Het Laatste Nieuws en La Dernière Heure blijkt dat slechts 4 procent van de ondervraagden denkt dat het proces Dutroux de volledige waarheid aan het licht zal brengen. Achtentachtig procent vreest dat er altijd onduidelijkheden zullen blijven.

De meeste respondenten (80 procent) hopen dat Dutroux niet wordt vrijgesproken wegens procedurefouten. Indien de doodstraf in België nog zou worden toegepast, wil 66 procent van de Belgen dat Marc Dutroux geëxecuteerd wordt. Vooral ouderen zijn die mening toegedaan.

Jury

Het proces wordt in het zuidelijke provinciestadje Aarlen gehouden voor het Hof van Assisen, het Belgisch strafrechterlijke rechtscollege dat de zwaarste strafbare feiten behandelt. De strafmaat wordt door een volksjury in samenspraak met de magistraten bepaald. De rechtbank vormt vandaag een jury van twaalf leden en twaalf reserveleden. Van de 180 kandidaat-juryleden voor het proces-Dutroux hebben 66 schriftelijk gemeld niet te willen meewerken. Ze gaven medische of persoonlijke redenen op.

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij