Lid worden? Inloggen!

Rosetta ontcijfert kosmische oertaal

polaroid - donderdag 26 februari 2004 - 22:04


0

Vandaag is "Rosetta" vetrokken vanaf de aarde voor een tocht naar een vier kilometer grote planetöide bij Jupiter.

Rosetta is het nieuwste project van ESA. Er is meer dan 10 jaar aan gewerkt en het zal ook nog 10 jaar duren voordat we resultaat kunnen verwachten. Rosetta is namelijk onderweg naar een vier kilometer grote planetöide in de buurt van Jupiter.

Wat Rosetta zo bijzonder maakt, is dat het de eerste poging zal worden van een apparaat om te landen op het oppervlak van een komeet. Eigenlijk weten de wetenschappers nog helemaal niet of er wel te landen valt. Het is namelijk niet duidelijk of de komeet massief is of uit grote stofwolken bestaat.

De naam van het ruimtevaartuig is zoals sommigen weten afkomstig van de beroemde steen van Rosetta die het mogelijk heeft gemaakt om de Egyptische hiërogliefen te ontcijferen. Met de nieuwe Rosetta hoopt men verder inzicht te krijgen in het ontstaan van planeten (vooral ons zonnestelsel).

De reis gaat naar een zogenaamde Chury-achtige komeet. Het zijn de oudste voorwerpen die wij kennen: ze zijn het spul waaruit de aarde en de andere planeten 4,5 miljard jaar geleden ontstonden. Oerkometen als Chury vertellen daarom wat voor bouwmateriaal er voorradig was toen er nog helemaal geen zonnestelsel was.

Er wordt vooral onderzoek gedaan naar de organische moleculen die Chury bevat – ‘organisch’ slaat overigens niet zozeer op levende wezens, maar op verbindingen met koolstofatomen erin zoals CO2 en methaan (CH4). Algemeen wordt aangenomen dat het leven op aarde is gemaakt van organische stoffen die al eerder in de ruimte werden gevormd. Maar met wat voor stoffen precies, dat is de vraag.

Naast het onderzoek van ESA is er vorige maand een NASA vaartuig opgestegen om stof van de staart van een komeet op te vangen en volgend jaar gaat een Japanse sonde hetzelfde proberen. Volgend jaar gaat er trouwens ook nog een bizarre experiment plaats vinden. De NASA gaat een grote koperen kanonskogel op de komeet Tempel 1 afvuren. Ze willen zien of de kogel afketst of er dwars doorheen gaat. Het project heet zeer treffend "Deep Impact".
Onze Amerikaanse vrienden hebben altijd al een goed gevoel voor drama gehad.

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij