Lid worden? Inloggen!

Internationaal crisisoverleg vogelgriep

RobzQ - maandag 26 januari 2004 - 13:21


0

Het begint er steeds meer op te lijken dan de in Azie uitgebroken vogelgriep een internationaal probleem is. Woensdag organiseert Thailand een conferentie over hoe de dodelijke ziekte aan te pakken. Gezondheidsdeskundigen zijn bang dat de griep kan leiden tot een epidemie die erger is dan de longziekte SARS.

Doel van de bijeenkomst is volgens hem uitwisseling van informatie. Als het vogelgriepvirus zich mengt met een menselijk griepvirus kan de ziekte van mens op mens overgaan, waardoor grote aantallen mensen in de hele wereld besmet kunnen worden, vrezen virologen. Het bekenste voorbeeld van een dergelijke dodelijke epedemie is was de Spaanse Griep die begin vorige eeuw wereldwijd miljoenen slachtoffers maakte.

Mysterieuze ziekte treft Bangladesh

Een mysterieuze ziekte heeft zeker twaalf mensen in Bangladesh het leven gekost. Vele anderen zijn ziek. De gezondheidsautoriteiten weten niet wat er aan de hand is. Zij hebben de Verenigde Staten om hulp gevraagd bij onderzoek naar de ziekte.

Een hoogleraar aan de medische faculteit van de universiteit van Dhaka zei dat het nog te vroeg is om te zeggen of het mogelijk om vogelgriep gaat.

Geen extra maatregelen vogelpest

Het Nederlandse ministerie van Landbouw neemt geen extra maatregelen naar aanleiding van de vogelgriep in Thailand. De richtlijn die de Europese Commissie afgelopen week uitvaardigde is zo ruim dat ook de twee weken extra hieronder vallen, aldus een woordvoerster van het ministerie van Landbouw. De Europese richtlijn verbiedt import van producten van pluimvee dat na 1 januari is geslacht. Dat is ruim meer dan twee weken geleden.

Thaise premier erkent verzwijgen vogelgriep

De Thaise premier Thaksin Shinawatra heeft zondag toegegeven dat de regering verzwegen heeft dat zij een uitbraak van vogelgriep vermoedde. Hij zei dat de regering wel had gehandeld alsof er een uitbraak van vogelgriep was.

Shinawatra zei dat de regering wilde voorkomen dat er paniek uitbrak. De regering heeft 400 militairen en honderd gevangenen ingezet om in de provincie Suphan Buri ten noorden van Bangkok miljoenen kippen af te maken in de hoop de vogelgriepepidemie in te dammen.

Indonesië

Ook Indonesië heeft zondag een uitbraak van vogelgriep bij kippen bevestigd. De regering zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat de ziekte zich naar mensen heeft verspreid, deelde een woordvoerder van het ministerie van Landbouw mee.

De directeur-generaal veeteelt van het ministerie van Landbouw, Sofjan Sudardjat, zei zondag dat de vogelgriep in vrijwel alle delen van het land voorkomt.

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij