Lid worden? Inloggen!

Hoofddoekenverbod breidt zich uit in Frankrijk

wiki - donderdag 22 januari 2004 - 14:59


0

Het Franse verbod op het dragen van een hoofddoek in openbare scholen, dat ook in België overwogen wordt, krijgt een staartje. De Franse onderwijsminister verbiedt naast hoofddoeken nu ook baarden op school. Tenmiste, als die een uiting zijn van een geloof.

"Wij zullen niet aanvaarden dat het verbod op de hoofddoek wordt omzeild met andere religieuze symbolen", zegt Luc Ferry, Frans minister van Onderwijs. Ferry wil de omstreden wet op de hoofddoek zonder pardon uitvoeren.

Ook andere incidenten zorgden al voor gemengde reacties. Zo heeft een arbeidsrechtbank in Lyon beslist dat een werkgever iemand mag ontslaan omdat de persoon een hoofddoek draagt.

Zo werd een moslimvrouw van 22 na twee maanden als telefoniste bij het bedrijf Téléperformance ontslagen. Ze weigerde haar hoofddoek af te doen.

Ze diende klacht in en vroeg een schadevergoeding van 5.000 euro. De vrouw verdedigde zich dat ze niet rechtstreeks in contact kwam met klanten. Maar de rechter bestempelde haar als "een vrouw met een stijfkoppige houding" en wees de klacht af.

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij