Lid worden? Inloggen!

Diervriendelijke nieuwjaar

RobzQ - maandag 29 december 2003 - 15:54


0

Traditiegetrouw roept de Dierenbescherming ook dit jaar alle feestvierders op om tijdens de jaarwisseling rekening te houden met dieren. Voor veel dieren, huisdieren, maar ook dieren op boerderijen of in parken is het geknal van vuurwerk namelijk een angstaanjagende gebeurtenis.

Dieren kunnen in paniek raken, raken gewond, lopen weg en raken zoek. Door het lawaai te beperken tot de jaarwisseling zelf, en met wat handige tips voor eigenaren is veel dierenleed te voorkomen.

Uit ervaring blijkt dat het gevaar van in paniek rakende dieren niet denkbeeldig is. Huisdieren lopen weg en verongelukken of raken zoek. Maar ook angstreacties komen veel voor. Met name honden zijn erg gevoelig voor de knallen. Vaak gaan honden janken of kruipen ze weg onder de tafel. Deze vervelende gevolgen van de feestelijke jaarwisseling zijn goed te beperken. Belangrijk is dat eigenaars en verzorgers van dieren tijdens de jaarwisseling extra goed op hun dieren letten.

Praktische tips

Een paar praktische tips: Laat de hond op oudejaarsnacht voor 22.00 aangelijnd uit. Houd katten in huis en zorg dat kattenluik, ramen en deuren gesloten zijn. Controleer of het huisdier zijn naamkokertje nog omheeft of zorg dat het dier is gechipt. Is het dier erg bang voor vuurwerk, haal dan wat kalmeringstabletten bij de dierenarts. Zorg dat er tijdens het afsteken van vuurwerk tenminste één huisgenoot bij de dieren blijft. Maar ga de dieren niet troosten, het dier krijgt dan de indruk dat er iets mis is. Het beste is het angstige gedrag van het dier te negeren en zo normaal mogelijk gedrag te vertonen. Houd u zelf strikt aan de toegestane tijden voor het afsteken van vuurwerk en koop siervuurwerk, in plaats van knalvuurwerk. Vergeet ook niet de eerste dagen van het nieuwe jaar extra voorzichtig te zijn met het uitlaten van de hond met het oog op overgebleven vuurwerk. En houd extreem angstige katten nog even binnen.

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij