Lid worden? Inloggen!

'Zware crimineel burgerrechten ontnemen'

RobzQ - zaterdag 20 december 2003 - 19:47


0

Amsterdamse hoofdcommissaris Jelle Kuiper stelt in een vraaggesprek met NRC Handelsblad dat zware criminelen hun burgerrechten ontnomen moeten worden. Daarbij moet gedacht worden aan het afpakken van paspoort en rijbewijs. Zodoende kan criminelen bewegingsvrijheid worden ontnomen.

De hoofdcommissaris is verder van mening dat de identiteit van de zware jongens openbaar gemaakt moet worden. "Maak bekend wie ze zijn. Maak bekend aan makelaars en notarissen wie onze outcasts zijn en dat ze daar beter geen zaken mee kunnen doen".

J. Kuiper wil criminelen uit de anonimiteit halenDe privacywetgeving is een schuilplaats voor het kwaad geworden. Maak bekend wie ze zijn. Maak bekend aan makelaars en notarissen wie onze outcasts zijn en dat ze daar beter geen zaken mee kunnen doen. Criminelen willen in het donker opereren. Wij doen het licht aanHet strafrecht is volgens hem niet voldoende om criminaliteit aan te pakken. Het strafrecht zorgt er niet voor dat mensen hun gedrag veranderen. Ik denk dat veiligheid meer een bestuurlijk, dan een justitieel probleem is. Dat moet je organiseren. Je moet een alternatief bedenken voor opsporenDat alternatief is, zo meent Kuiper, het zogenaamde tegenhouden.Het delict niet achteraf oplossen, maar ervoor zorgen dat het niet gebeurt. En dat doe je door menselijk gedrag te veranderen.Het tegenhouden van de misdaad door criminelen uit te sluiten, is een gedachte die de afgelopen tijd steeds meer opgeld doet.Vroeger kon de burgemeester een crimineel in de ban doen. Iemand werd buiten de stad geplaatst. En dat was in die tijden hardstikke link. Op deze manier doe je ze ook in de ban. Je maakt het ze onmogelijk. Als mensen zich onbekend en onbespied wanen, halen ze boevenstreken uit.Aanpak van de onveiligheid begint bij Streetwise, het boekje voor alle Amsterdamse dienders waarin staat wat ze moeten doen.Streetwise is ontzettend belangrijk. Wildplassen en door rood rijden zaagt erger aan het gezag van de overheid dan de georganiseerde misdaad. Mensen zeggen: het is een jacht op fietsers die geen licht bij zich hebben en de grote dieven laten ze lopen. Maar dan zeg ik: die fietsers manifesteren een bepaalde houding. Die rijden zonder licht en op de stoep. Ze maken massaal dat opgestoken vingertje naar de overheid en zeggen: ik bepaal zelf wat ik doe. Het niet oplossen van liquidaties tast de geloofwaardigheid van de overheid aan, natuurlijk. Maar mensen die zo massaal de regels aan hun laars lappen en de overheid het nakijken geven - dat zaagt erger vaan het gezag van de overheid dan de georganiseerde criminaliteit.

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij