Lid worden? Inloggen!

HIV virus is ouder dan tot nu toe gedacht

RobzQ - vrijdag 16 mei 2003 - 09:43


0

HIV-2, één van de virussen die aids veroorzaakt, zou rond de jaren veertig al slachtoffers hebben gemaakt. Dat zegt een team van internationale wetenschappers in een studie die dinsdag in de Verenigde Staten is gepubliceerd.

HIV-2, dat rond 1940-'45 overging van primaten op mensen, veroorzaakte toen een epidemie in Guinee-Bissau. Door de burgeroorlog (1963-1974) in het land verspreidde het virus zich verder en onderging het mutaties.

HIV-2 vertoont grote genetische verschillen met HIV-1, de meest voorkomende versie van het virus dat aids veroorzaakt. HIV-1 is verantwoordelijk voor het overgrote deel van de besmettingen op onze planeet. HIV-2 daarentegen is een vorm die enkel aangetroffen wordt in het Westen van Afrika. Het virus treft er ongeveer één procent van de bevolking.

Om de evolutie van HIV-2 te bestuderen, vergeleken wetenschapper Philippe Lemey van de Katholieke universiteit van Leuven en verscheidene andere onderzoekers, oude en recente stalen van genetisch materiaal van HIV-2 met stalen van het SIV-SM virus. SIV-SM een wordt beschouwd als de voorganger van het HIV-2 virus en wordt aangetroffen bij apen.

Door het aantal mutaties die het virus had ondergaan, te schatten, kwamen de wetenschappers uit bij een tijdstip waarop het virus vermoedelijk is overgegaan van sooty mangabeys, een apensoort, op mensen. Volgens analyses, gingen de twee subtypes van HIV-2, HIV-2A en HIV-2B rond 1940-1945 in Guinee-Bissau over op de menselijke bevolking.

De wetenschappers melden ook dat het virus tussen 1955 en 1970 de status van een epidemie bereikte. Het land werd toen getroffen door een onafhankelijkheidsoorlog. De auteurs van de studie vermoeden dat de veranderingen die gepaard gingen met de oorlog zoals een toename van niet-steriele injecties, een grote invloed op het aantal besmettingen hebben gehad.

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij