Lid worden? Inloggen!

Paus wenst Iraakse volk vrede toe

RobzQ - zondag 20 april 2003 - 14:32


0

Paus Johannes Paulus II heeft zondag in zijn paasboodschap gezegd te hopen dat het Iraakse volk zelf de wederopbouw van het land ter hand kan nemen, met steun van de internationale gemeenschap. De paus wenste de Iraakse bevolking vrede toe.

Ook riep hij op de keten van haat te verbreken die de mensheid bedreigt. Een botsing tussen culturen en religies moet worden voorkomen.

Op een regenachtig Sint Pietersplein in Rome waren tienduizenden mensen bijeengekomen. De paus herinnerde aan de vele ,,vergeten oorlogen'' die nog steeds zoveel levens eisen. Paus Johannes Paulus II, die volgende maand 83 jaar wordt, vroeg om aandacht voor de nijpende situatie in Afrika, op de Kaukasus en in Azië, maar ook in het Heilige Land en in Latijns-Amerika, regio's die hem dierbaar zijn.

Met vrij heldere stem sprak Johannes Paulus II de zegen Urbi en Orbi in tientallen talen uit. De Nederlanders bedankte hij, zoals elk jaar, voor de bloemen die naar Rome waren gezonden. De toespraak van de paus was op 53 tv-zenders over de hele wereld te volgen.

Kritiek op Bush

Veel kerkelijk leiders in Duitsland hebben zondag in hun paasboodschappen scherpe kritiek geleverd op de VS en op de Amerikaanse president Bush. Volgens aartsbisschop Werner Thissen van Hamburg heeft de oorlog ,,vrees voor meer agressie'' veroorzaakt. ,,Angst voor honger leidt tot plundering en diefstal.'' De leider van de Evangelische Kerk van Hessen en Nassau, Peter Steinacker, zei dat ,,het vertrouwen van veel Europeanen in de traditionele waarden van de vrije democratie van de VS ernstig is geschaad''

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij