Lid worden? Inloggen!

Inhoud sancties tegen Irak

Carcasstro - donderdag 17 april 2003 - 09:08


0

Sinds de Iraakse invasie van Koeweit in 1990 hebben de Verenigde Naties verschillende resoluties aangenomen waarin sprake is van strafmaatregelen tegen Irak. Hier volgt in het kort de inhoud van vijf ervan.

- Resolutie 661 van 6 augustus 1990 (vier dagen na de invasie): verbiedt Irak alle export, ook van olie, en verbiedt andere landen wapens aan Irak te verkopen of leveren.

- Resolutie 687 van 3 april 1991: gebiedt de vernietiging van Iraks nucleaire, chemische en biologische wapens en raketten met een bereik van meer dan 150 kilometer die met deze wapens kunnen worden geladen. Roept een inspectiecommissie in het leven die toezicht moet houden op het proces en stelt dat de sancties pas zullen worden opgeheven als Bagdad aan de VN heeft bewezen geen massavernietigingswapens meer te bezitten.

- Resolutie 986 van 14 april 1995: roept het olie-voor-voedselprogramma in het leven om de Iraakse bevolking te sparen voor de gevolgen van de sancties. Irak mag olie verkopen om voedsel, medicijnen en andere humanitaire goederen te kopen, onderhoud te plegen aan zijn olieinstallaties en oorlogsschade te vergoeden.

- Resolutie 1284 van 17 december 1999: roept een nieuw inspectieorgaan in het leven en stelt Irak respijt van sancties - voorlopig voor een periode van vier maanden - in het vooruitzicht als het in alle opzichten medewerking laat zien en vooruitgang boekt bij de nog te vervullen ontwapeningsverplichtingen. De Iraakse medewerking werd nooit voldoende geacht en de resolutie is nooit in werking getreden.

- Resolutie 1409 van 14 mei 2002: versoepelt handelssancties om het Irak gemakkelijker te maken goederen te importeren, maar laat het embargo op artikelen met mogelijke militaire toepassing in stand.

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij