Lid worden? Inloggen!

Koerdische oliestad Kirkuk ingenomen

RobzQ - vrijdag 11 april 2003 - 15:04


0

Amerikaanse militairen en Koerdische strijders hebben met schijnbaar gemak de belangrijke oliestad Kirkuk ingenomen. Minister van Buitenlandse Zaken Powell heeft Turkije verzekerd dat de VS de leiding hebben over de Koerdische opmars, de niet zal leiden tot een onafhankelijke Koerdische staat.

Koerdische strijders hebben vrijdag het bevel gekregen Kirkuk te verlaten. Dat heeft een van de commandanten van de strijders van de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK), generaal Rostam, gemeld. De zogeheten peshmerga's hadden de stad in het noorden van Irak een dag eerder ingenomen met steun van Amerikaanse troepen.

Zelfmoordaanslag in het centrum van Bagdad

Bij een zelfmoordaanslag in het centrum van Bagdad is zeker één Amerikaanse militair gedood. In het noordwesten van de stad kwam een marinier om het leven en vielen ruim twintig gewonden toen een Amerikaans konvooi in een hinderlaag reed.

Sjiietische leider Abdul Majid al-Khoei vermoord

In Najaf is de sjiietische leider Abdul Majid al-Khoei vermoord, wat tot spanningen kan leiden bij de sjiietische meerderheid in Irak. Khoei werd beschouwd als gematigd en mogelijke nieuwe bestuurder van een naoorlogs Irak.

Winkeliers Bagdad schieten op plunderaars

Winkeliers in het centrum van Bagdad hebben het vuur geopend op plunderaars die hun winkels probeerden leeg te halen. Dit meldden correspondenten ter plaatse. Volgens de verslaggevers nemen de anarchie en de chaos in de Iraakse hoofdstad steeds grotere vormen aan.

In twee aparte incidenten openden winkeliers gewapend met automatische geweren, pistolen en ijzeren staven het vuur op groepen plunderaars. In het al-Kindi ziekenhuis werden 25 mensen met schotwonden opgenomen. Zij raakten gewond bij confrontaties bij plunderingen.

Gebouw geheime dienst bestormd

Honderden Irakezen hebben vrijdag het gebouw van de militaire geheime dienst bestormd, op zoek naar vrienden en familieleden die mogelijk ingesloten zitten in de kerkers onder het gebouw.

Veiligheidsraad praat over Irak

De Veiligheidsraad bespreekt vrijdag in New York de actuele situatie in Irak en de manier waarop een naoorlogs Irak vorm moet krijgen. Het is een ,,open'' bijeenkomst op ambassadeursniveau.

Ook afgevaardigen van onder meer de Europese Unie en de Arabische Liga krijgen het woord. Diplomaten verwachten geen concrete besluiten. De vergadering is vooral bedoeld om het diplomatieke proces rond Irak weer op het spoor te krijgen en om ,,nieuwe vormen van samenwerking'' te bespreken.

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij